Jucăriile şi îmbrăcămintea printre cele mai periculoase produse nealimentare descoperite în 2015 în UE

Anul trecut, în sistemul de alertă rapidă au fost înregistrate un număr de 2.072 de alerte în legătură cu produse nealimentare periculoase, dintre care 25 au venit din România, și au fost întreprinse 2.745 de acțiuni în urma alertelor, potrivit unui raport anual publicat luni de Comisia Europeană.
Iulian Tudor
25 apr. 2016, 15:50
Jucăriile şi îmbrăcămintea printre cele mai periculoase produse nealimentare descoperite în 2015 în UE

Cele două categorii principale de produse pentru care a trebuit să fie luate măsuri corective au fost jucăriile (27%) și îmbrăcămintea, textilele și articolele de modă (17%). Aceleași produse au făcut, de asemenea, obiectul celor mai multe notificări în anul precedent. În ceea ce privește riscurile, cel mai frecvent semnalat în 2015 a fost riscul chimic (25% din totalul semnalărilor), urmat de riscul de vătămare (22%), care în raportul precedent se afla în capul listei.

China este în continuare principala țară de origine a produselor notificate în sistemul de alertă, 62% din produsele periculoase notificate provenind din această țară. China reprezintă cea mai mare sursă de importuri în UE.

„Sistemul de alertă rapidă a contribuit la coordonarea reacțiilor prompte ale autorităților de protecție a consumatorilor, în vederea eliminării produsele periculoase din întreaga Europă. Ne aflăm în fața a două provocări: pe de o parte vânzările online, în urma cărora produsele ajung direct în casele consumatorilor prin poștă, și, pe de altă parte, prezența puternică a produselor chinezești semnalate prin sistemul de alertă rapidă. În iunie voi efectua o vizită în China pentru a accelera cooperarea cu autoritățile chineze în domeniul siguranței produselor”, a declarat comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourova.

Peste 65% dintre europeni cumpără produse online, iar numărul persoanelor care fac cumpărături online a crescut cu 27% între 2006 și 2015. În momentul de față, o nouă provocare este tratarea problemei pe care o reprezintă vânzările online, dat fiind că în acest mod ajung prin poșta în căminele consumatorilor produse din afara UE care este posibil să nu fi fost supuse unei verificări de siguranță.

Începând cu 2003, prin sistemul de alertă rapidă se asigură faptul că între statele membre și Comisia Europeană circulă rapid informațiile despre produsele nealimentare periculoase retrase de pe piață și/sau rechemate oriunde în Europa. În acest fel, pot fi luate măsuri corespunzătoare (de interzicere/oprire vânzărilor, de retragere de pe piață, de rechemare a produselor sau de refuzare a importurilor de către autoritățile vamale) oriunde în UE. La sistem participă în prezent 31 de țări (statele membre ale UE plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia).

Citeşte şi Substanţe periculoase în rujuri: la ce să fim atente când cumpărăm astfel de produse

 

DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce salariu incredibil are Călin Georgescu, candidatul votat de aproape 2 milioane de români!
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
Cutremur în politică! EXIT-POLL la alegerile prezidențiale 2024. Ciolacu și Lasconi, pe primele locuri
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”