Ce trebuie să ştii despre intoleranţa la lactoză

Laptele este unul dinte cele mai hrănitoare alimente, cu un conținut consistent de proteine, micronutrienți, calciu și carbohidrați. Astfel, nu este de mirare că acest super aliment este singurul folosit încă de la naștere.
Romania TV
26 apr. 2016, 08:55
Ce trebuie să ştii despre intoleranţa la lactoză

Totuși, lipsa unui consum constant de lapte duce la producția redusă sau scăderea activității lactazei – enzima care descompune lactoza în două glucide mai mici, glucoza și galactoza, localizată pe suprafața celulelor care căptușesc intestinul subțire.

Se estimează că un procent de 70-75% din populația adultă are un nivel scăzut de lactază în organism deoarece pe măsură ce înaintează în vârstă, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoza. Aceasta rămâne în intestin, fermentează și produce în mai puțin de 30 de minute manifestări neplăcute precum balonarea, diareea, crampele sau greața, cu alte cuvinte intoleranța la lactoză.

Citeşte şi  Remedii naturale eficiente pentru intoleranţa la lactoză

Intoleranța la lactoză nu este același lucru cu alergia la lapte

Intoleranța la lactoză presupune de fapt insuficiența digerării zahărului din lapte. O persoană cu alergie la lapte poate digera în mod normal laptele, însă sistemul său imunitar dă un răspuns alergic sau respinge una sau mai multe componente ale laptelui.

Alimente care conțin lactoză

Deși majoritatea asociază lactoza doar cu laptele și derivatele din acesta, există alimente la care nu v-ați fi așteptat să o conțină și care ar trebui evitate în cazul în care aveți simptomele specifice acestei afecțiuni. Printre acestea se numără: pâinea, cerealele, supele la plic, sosurile (ketchup, maioneză), muștarul, margarina, produsele de patiserie sau mezelurile preambalate.

Știați că în cazul derivatelor din lapte de tipul iaurt, sana, brânză tare, brânză Cheddar/Colby sau parmezanul, culturile prezente digeră lactoza sau mare parte din aceasta este scursă odată cu zerul și nu mai produce intoleranță? În schimb, sortimentele de brânză proaspătă, nematurată (mozzarella, ricotta, etc) trebuie în general evitate sau înlocuite cu soia.

Citeşte şi  Tot ce trebuie să ştii despre laptele vegetal

Cum știm dacă avem intoleranță la lactoză?

Pentru identificarea acestei afecțiuni, mai ales în cazul prezenței simptomelor specifice, există teste care măsoară absorbția de lactoză în sistemul digestiv. Unul dintre aceste teste presupune să bem dimineața, pe stomacul gol, un lichid care conține lactoză. Peste o jumătate de oră se măsoară cantitatea de glucoză din sânge, iar dacă aceasta nu crește cu mai mult de 20 de puncte, diagnosticul este confirmat.

Un alt test este cel care măsoară cantitatea de hidrogen din respirație și poate fi folosit atât în cazul adulților, cât și al copiilor, mai puțin al bebelușilor. Dacă acesta are un nivel ridicat indică digerarea defectuoasă a lactozei.

„Contrar percepției comune, intoleranța la lactoză nu este neapărat o afecțiune moștenită, ci se poate dezvolta și la maturitate, de cele mai multe ori în jurul vârstei de 20 de ani, iar depistarea acesteia este dificilă din cauză că poate fi confundantă frecvent cu alte boli precum pancreatita, tulburări de absorbție intestinală sau colite. Numai în cazul sugarilor, când întârzierea în creștere și deficitul de dezvoltare se observă ușor poate fi evidentă”, explică dr. Tania Bejan, medic specialist Ropharma.

Află cum depistezi și cum tratezi intoleranța la gluten AICI

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'