Când trebuie să te îngrijoreze pierderile de memorie

Pierderile de memorie îi afectează mai ales pe vârstnici, însă pot apărea şi la tineri, în acest ultim caz fiind favorizate mai ales de oboseală şi de stres. Exerciţiile pentru antrenarea creierului pot ajuta la prevenirea pierderilor de memorie.
Romania TV
27 apr. 2016, 10:26
Când trebuie să te îngrijoreze pierderile de memorie

Este normal să uităm uneori un număr de telefon sau numele unui actor, de pildă. Acest tip gol de memorie survine mai ales din cauza ritmului trepidant al vieţii, surmenajului intelectual şi tensiunii date de îndeplinirea obligaţiilor profesionale.

În jur de 40% din persoanele trecute de 65 de ani prezintă alterări de memorie. La vârstnici este afectată mai ales memoria de scurtă durată, aceştia amintindu-şi lucruri importante din tinereţe, în detrimentul unor întâmplări petrecute în urmă cu o zi, de exemplu. În cazul lor, tulburările de memorie apar în urma „îmbătrânirii” creierului şi a instalării unei scăderi uşoare a funcţiei memoriei.

Când aşa-zisele goluri de memorie apar des şi, în plus, afectează viaţa personală şi pe cea profesională, este necesar controlul psihiatric.

Citeşte şi  Fumatul excesiv de canabis duce la ştergerea din memorie a unor elemente de vocabular

Unele traume pot afecta memoria

Memoria este influenţată de o serie de factori, printre care starea fizică şi psihică. Astfel, de multe ori, depresia sau şocurile psihologice precum divorţul sau decesul unei rude pot da uşoare tulburări de memorie care se manifestă prin uitarea unor lucruri.

Netratată, depresia este un risc major de instalare a tulburărilor de memorie. De asemenea, scăderea memoriei poate fi afectată şi de traume fizice, precum accidente de maşină, lovituri sau căzături.

Când trebuie să mergi la medic

Este absolut necesară prezentarea la medic atunci când, pe lângă pierderile de memorie, apar şi alte tulburări. Printre acestea se numără uitarea unor cuvinte uzuale sau a numelui unei rude sau prieten apropiat, tulburări de limbaj (înlocuirea unor cuvinte cu altele), dezorientarea, alegerea unor haine nepotrivite cu starea vremii (precum lucruri groase pe timp de vară), neînţelegerea semnificaţiei unor evenimente precum ziua de naştere, rătăcirea într-un loc altădată familiar, dificultăţi în îndeplinirea unor activităţi obişnuite (aprinderea aragazului, de pildă) şi trecerea bruscă de la o stare la alta.

Acestea pot fi simptome ale unor boli de memorie precum demenţa sau Alzheimer, riscul fiind mai mare la persoanele care au rude de gradul întâi cu astfel de afecţiuni.

Citeşte şi  Ce să faci pentru a avea o memorie mai bună

De asemenea, în apariţia tulburărilor de memorie au fost implicaţi şi factori precum infecţiile virale, consumul excesiv de alcool, fumatul şi alimentaţia bogată în grăsimi „rele”. Depistarea timpurie şi instituirea tratamentului ajudă la reducerea simptomelor bolii.

Pune-ți mintea la treabă!

Activităţi precum dezlegarea cuvintelor încrucişate, învăţarea unei limbi străine, desenatul şi jocuri gen şah, sudoku, bridge şi scrabble ajută la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive, prevenind unele tulburări de memorie.

De asemenea, exerciţiile fizice şi chiar plimbările uşoare îmbunătăţesc circulaţia sângelui la nivelul creierului, ceea ce are ca efect o mai bună oxigenare a acestuia. Pentru sănătatea creierului, este foarte important şi somnul de opt ore şi alimentaţia bogată în acizi graşi omega 3 (peşte).

Află cum să te efrești de pierderile de memorie AICI

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Afacerea cu care are succes Samuel din Satu Mare. Produsele le vinde cu 1 leu, iar foarte mulți români sunt înnebuniți să le cumpere de Paște
Capital.ro
EXCLUSIV Românii obligați să achite taxă. Se trimite formular semnat la ANAF. Data limită, 26 mai
Playtech.ro
Răsturnare de situație în cazul morții lui Aaron Boupendza. Se ia în calcul și ipoteza unei crime
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Pâinea biblică, cea mai sănătoasă din toate timpurile. Rețeta apare într-un verset
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa pe care șoferii români sunt obligați să o plătească. Au timp sub 48 de ore să achite cash sau card
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
O nouă reformă a pensiilor. Schimbare majoră pentru toți pensionarii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți