EXPERŢI: Aproape fiecare bancomat din lume ar putea fi accesat fraudulos

Aproape fiecare bancomat din lume ar putea fi accesat fraudulos sau jefuit cu sau fără ajutorul unui program malware, printre cauzele acestui fenomen fiind utilizarea de software învechit și nesigur, precum sistemul de operare Windows XP, sunt de părere experții Kasperky Lab, care au realizat o cercetare pe acest segment.
Alina Costache
27 apr. 2016, 13:56
EXPERŢI: Aproape fiecare bancomat din lume ar putea fi accesat fraudulos

Potrivit specialiștilor, timp de mai mulți ani, cea mai mare amenințare pentru utilizatorii și deținătorii de ATM-uri erau aparatele de tip ‘skimmers’ — dispozitive atașate unui ATM pentru a fura datele de pe benzile magnetice ale cardurilor.

După ce, în 2014, cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit Tyupkin — unul dintre cele mai cunoscute exemple de malware pentru ATM-uri, în 2015 a apărut în peisaj gruparea Carbanak, care, printre altele, era capabilă să dea lovituri asupra bancomatelor, compromițând întreaga infrastructură bancară.

Ulterior, în baza unui cercetări efectuate recent, specialiștii în securitate cibernetică ai companiei producătoare de soluții dedicate, au demonstrat că atacurile malware împotriva ATM-urilor sunt posibile din cauza mai multor probleme de securitate.

‘În primul rând, toate bancomatele sunt computere care funcționează cu sisteme de operare învechite, cum este Windows XP. Astfel, bancomatele sunt vulnerabile la infectarea cu malware pentru PC și la atacuri prin intermediul exploit-urilor. În marea majoritate a cazurilor, programele speciale care permit PC-urilor să interacționeze cu infrastructura bancară și cu unitățile hardware, cu procesarea numerarului și a cardurilor, sunt bazate pe standarde XFS (eXtensions for Financial Services). Aceasta este o specificație destul de veche și nesigură, creată inițial pentru a standardiza software-ul pentru ATM-uri, pentru a funcționa pe orice echipament, indiferent de producător’, se arată într-un comunicat al Kaspersky Lab.

Conform rezultatelor cercetării, infractorii nu trebuie să folosească programe malware pentru a infecta un ATM sau rețeaua bancară din care face parte acesta. În acest context, dacă obțin acces fizic, fie și parțial, la bancomat, infractorii ar putea, printre altele, să instaleze un micro-computer programat special în interiorul ATM-ului, care le va da atacatorilor acces de la distanță la ATM sau să reconecteze ATM-ul la un fals centru de procesare.

Pentru rezolvarea acestor probleme, experții Kaspersky Lab recomandă, în primul rând, revizuirea standardului XFS, punând accent pe siguranță și introducerea autentificării în doi pași între dispozitive și programele legitime. În al doilea rând, este necesară implementarea unei ‘distribuiri autentificate’ pentru a exclude posibilitatea de atacuri prin intermediul unor false centre de procesare. Nu în ultimul rând, specialiștii consideră că este necesară implementarea criptării și controlul integrității datelor transmise între unitățile hardware și PC-urile din ATM-uri.

Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în 1997. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejați de tehnologiile Kaspersky Lab, precum și 270.000 de companii client.

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în maioneza de casă pentru a-i da cel mai bun gust. Un simplu ingredient îi dă o savoare de care nu te mai saturi
Capital.ro
S-a dat ordin la nivel național până pe 11 august. Poliția Română avertizează conducătorii auto
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
În atenția tuturor românilor care au cont la bancă! Ce trebuie să facă aceștia în 2024
Adevarul
Impactul declarațiilor ÎPS Teodosie: Normele religioase stricte lasă urme care persistă și în viața adultă ANALIZĂ
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Alfred Bulai, pe urmele lui Cristi Borcea. Este imaginea anului
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Oana Niculescu Mizil, transformată TOTAL de când e o femeie singură! A rupt plaja-n două când s-a ridicat de pe şezlong
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Când vor intra pensiile recalculate pe card! Data la care se livrează pensiile în luna septembrie
Capital.ro
Mașinile au interzis. Măsura intră în vigoare de mâine, 7 August
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Adrian n-a mai apucat să se însoare! Cine e, de fapt, jandarmul mort în accidentul din Cluj
substantial.ro
Activisti vandalizează vila lui Lionel Messi în Ibiza ca formă de protest climatic
MediaFlux
PENSIONARII care vor pierde BANI de la 1 septembrie LA RECALCULARE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!