Cristian Ghinea, noul ministru al Fondurilor Europene. PRIORITĂŢILE sale la început de mandat

Cristian Ghinea a fost învestit, miercuri, în funcția de Ministru al Fondurilor Europene. Prioritățile pe care le va urmări ministrul se axează pe două direcții principale: rezolvarea problemelor urgente, esențială pe termen scurt, și eficientizarea unor proceduri, cu impact pe termen mediu și lung, potrivit unui comunicat emis de Minister.
Iulian Tudor
27 apr. 2016, 15:47
Cristian Ghinea, noul ministru al Fondurilor Europene. PRIORITĂŢILE sale la început de mandat

Problemele urgente pe care se va concentra activitatea ministerului se referă la închiderea în condiții optime a Programelor operaționale 2007-2013 și lansarea apelurilor pe noua perioadă de programare 2014-2020.

Eficientizarea unor proceduri în abordarea și gestionarea fondurilor europene, vizată de ministrul Cristian Ghinea, va include mai mulți pași, primul fiind introducerea costurilor simplificate.

Voi aplica principiul debirocratizării și simplificării procedurilor și în domeniul fondurilor europene, principiu pe care l-am abordat prin inițiativele demarate la Cancelaria Prim-Ministrului. Vom introduce costuri simplificate pentru un număr cât mai mare de cheltuieli, astfel încât statul să nu mai consume resurse pentru a controla hârtii, ci să se concentreze pe urmărirea impactului proiectelor. Fondurile europene sunt o șansă de modernizare pentru România și acest minister trebuie să se concentreze pe modernizare, pe ce lăsăm în urmă, nu pe verificatul de hârtii. Propunem un parteneriat societății și beneficiarilor: să dezvoltăm împreună România. Sunt conștient de întârzierile acumulate, promit oamenilor predictibilitate: vom discuta împreună un calendar realist al lansărilor de ghiduri și ne vom ține de acel calendar„, a declarat ministrul Cristian Ghinea.

De asemenea, ministrul a mai spus că în perioada imediat următoare va pune bazele unui mecanism de transparență și monitorizare prin care societatea civilă și mediul academic să urmărească fiecare proiect de dimensiune mare implementat de instituțiile publice.

Cristian Ghinea s-a remarcat ca expert în politici europene în calitate de fondator și director al think-tank-ului Centrul Român de Politici Europene (CRPE). A scris editoriale pentru revista Dilema Veche pe teme de politică europeană și internațională.

CRPE a publicat sub conducerea sa numeroase analize și rapoarte pe diferite teme din zona afacerilor europene, spre exemplu: „Suntem în grafic la investirea banilor UE? 2010: primul bilanț”; „Bugetul UE: Ce se schimbă, ce rămâne și ce câştigă România”; „Dezvoltare regională: România are nevoie de zone urbane funcționale”.

De asemenea, Ghinea a lucrat ca expert în peste 20 de proiecte în domeniile: politici europene anti-corupție, integritate publică, reprezentarea României la nivelul Uniunii Europene, inițiative pe relația cu Republica Moldova.

A absolvit Școala Națională de Științe Politice și Administrative și deține un master în Guvernare Europeană la London School of Economics (LSE), universitate aflată în top 10 academic mondial în
științe sociale.

În 2012 a publicat cartea „Eu votez DNA! De ce merită să apărăm instituțiile anti-corupție?” și, de asemenea, este autor și co-autor al altor peste 30 rapoarte din domeniile afacerilor europene.

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Zodiile care dau lovitura pe toate planurile în 2025. Cinci nativi sunt favoriții astrelor
Capital.ro
Accident rutier! În ce stare este acum Mircea Badea. Anunţul lui Carmen Brumă
Playtech.ro
Când trecem la ora de iarnă în 2024. Data în care noaptea devine mai lungă
DailyBusiness
Se lansează o nouă monedă în România. se întâmplă chiar luni, 9 septembrie
Adevarul
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Pregătirea borcanelor pentru zacuscă. Cum să eviți fermentarea
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Virusul West Nile face o nouă victimă în România. Bărbatul a fost internat în stare gravă, însă medicii n-au mai putut face nimic pentru acesta
Capital.ro
Florin Piersic ne spune La Revedere! Marele actor a făcut anunțul trist: Pentru eternitate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie
substantial.ro
Will Jennings, co-autorul hitului ‘My Heart Will Go On’, a murit la 80 de ani
MediaFlux
DONALD TRUMP a prezentat planul de pace pentru UCRAINA. Unde va suna fostul președinte
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...