În timpul acestor manevre armata rusă a recurs și la acțiuni de intimidare, cum au fost simularea unui atac aerian de către un avion rus care a trecut la o altitudine foarte joasă pe lângă o navă militară americană sau apropierea periculoasă a unui alt avion rus de un avion american de recunoaștere, scrie Agerpres.
Avioanele F-22 au mai aterizat anul trecut și în Polonia și Estonia. În Lituania ele au efectuat o scurtă demonstrație aeriană de 20 de minute, ce a constat în survolarea de trei ori aproape de sol a bazei aeriene Siauliai, unde au aterizat.
F-22 este cel mai nou avion de vânătoare intrat în dotarea forțelor aeriene americane. Aproape imposibil de detectat cu ajutorul radarului, aparatul este atât de avansat tehnologic încât Congresul de la Washington a interzis să fie exportat.
La evenimentul de la baza Siauliai a fost prezentă și președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite. ‘Nu doresc să fac aluzie la vreun vecin, dar vreau să spun că nimeni nu are dreptul să-și bage nasul aici’, a declarat ea în fața presei, apreciind de asemenea că vizita avioanelor F-22 în Lituania ‘este o dovadă că Statele Unite își onorează angajamentele și sunt pregătite să ne protejeze regiunea cu cele mai moderne mijloace’.
Cele trei state baltice — Lituania, Letonia și Estonia — și Polonia solicită insistent Alianței Nord-Atlantice să amplaseze permanent forțe în regiunea lor pentru a descuraja orice posibilă intenție agresivă a Rusiei.
Citeşte şi Avioane militare româneşti, TRIMISE să intercepteze aeronave ruseşti care s-au apropiat de România