Instanţa supremă a respins toate cererile şi excepţiile invocate în dosarul „Trofeul calităţii”

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a respins, joi, toate cererile şi excepţiile invocate de avocaţii fostului premier Adrian Năstase în dosarul "Trofeul calităţii şi va continua judecarea cauzei în 23 mai.
Romania TV
17 mai 2012, 13:35
Instanţa supremă a respins toate cererile şi excepţiile invocate în dosarul

Avocatul Liviu Cornel Popescu, angajat recent de fostul premier, a invocat, la termenul de miercuri al dosarului „Trofeul calităţii”, aproximativ 20 de cereri şi excepţii, printre care şi o solicitare de recuzare a procurorului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent la şedinţă, Elena Matieşescu, cerere respinsă de un alt complet de cinci judecători, special constituit.

Totodată, avocatul a arătat că Adrian Năstase ar trebui judecat de un complet de nouă judecători format din magistraţi penalişti, civilişti şi de la Secţia Comercială. Avocatul şi-a motivat cererea prin prisma normelor europene, arătând că nu este normal ca Adrian Năstase să fie judecat doar de judecători ai Secţiei Penale, ai căror colegi l-au condamnat în primă instanţă.

„Ei sunt colegi, fie de birou, fie vorbesc între ei, nu este normal ca domnul Adrian Năstase să fie judecat în recurs tot de ei. Această formaţiune de cinci judecători în materie penală nu satisface nevoia de convenţionalitate şi constituţionalitate. Judecata în recurs se face de cinci judecători în materie penală compus de judecători penalişti. Soluţia anterioară era ca judecarea să se facă de nouă judecători de la toate secţiile”, a explicat avocatul Popescu.

O altă cerere a vizat calitatea procurorului în procesul penal, avocatul lui Năstase arătând că acesta ar trebui să aibă aceleaşi privilegii ca şi avocatul în cadrul procesului penal. Avocatul a explicat că procurorul trebuie să aducă în mod egal argumente atât în acuzarea, cât şi în apărarea inculpatului, în cadrul procesului penal.

Adrian Năstase a arătat, în sala de judecată, că se simte direct vizat de Legea micii reforme în justiţie, care ar fi fost pusă în aplicare tocmai pentru finalizarea în regim de urgenţă a proceselor sale.

Fostul premier a mai amintit că, în cazul intervenirii termenului de prescripţie pentru faptele de care este acuzat, el va opta „fără discuţie” pentru continuarea proceselor sale, cu scopul dovedirii nevinovăţiei sale, pentru care, susţine el, va primi achitare din partea judecătorilor ICCJ.

„Unele dintre chestiunile discutate aici arată că problema MCV-ului şi reforma în justiţie nu înseamnă, de fapt, doar acţiunea pe care Monica Macovei şi Daniel Morar au încercat să o facă pentru hărţuirea adversarilor politici, ci sunt chestiuni de esenţă ce trebuie modificate. Chestiuni privind rolul procurorului în proces, de exemplu. (…) Legea micii reforme în justiţie a avut un singur destinatar, iar destinatarul este chiar aici, în faţa dumneavoastră. Adrian Năstase. Deci termenele astea de câteva zile, toate aceste formule înseamnă nişte acţiuni îndreptate împotriva unor adversari politici”, a declarat Năstase, la ieşirea din sala de judecată.

Completul de cinci judecători va continua discuţiile în dosarul „Trofeul calităţii” în 23 mai.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul „Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Ministrul Energiei convocă ședință cu producătorii de energie pentru a discuta despre investiții și stocare
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'