COZONACII DE PAŞTE din comerţ, plini de chimicale

Cozonacul sau pâinea dulce a secolelor trecute, aşa cum este numit de către călătorii străini care au trecut sau locuit în spaţiul românesc, are în spate o istorie străveche şi în prezent are şi un loc de frunte în toate mesele importante şi la toate evenimentele de suflet din spaţiul românesc. Cu toate acestea, Asociaţia Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu despre conţinutul de aditivi din cozonacii de pe piaţă, potrivit Cugetliber.
Romania TV
28 apr. 2016, 08:05
COZONACII DE PAŞTE din comerţ, plini de chimicale

COZOANCII DE PAŞTE de pe piaţă sunt departe de reţetele originale. În prezent, cozonacii conţin substanţe chimice şi aproape că nici nu mai seamănă la gust cu cei de odinioară. 

APC a achiziţionat 31 de tipuri de cozonac din marile structuri comerciale, cum ar fi hiper şi supermarketuri, fabricat şi distribuit de 13 producători, cu gramajul cuprins între 325 şi 1.000 de grame. Au fost analizate sortimente de cozonac fabricate sau distribuite de către SC Vel Pitar SA din Râmnicu Vâlcea, SC Boromir IND SRL din Râmnicu Vâlcea, Auchan, Cora, Carrefour, Tedesco SRL din Italia, SC Grewe SRL din Vestem-Sibiu, SC SAL-PAN din Salonta-Bihor, SC Lucipol Impex SRL din Râmnicu Vâlcea, SC As Pan SRL din Popeşti Leordeni-Ilfov, SC Cristian Impex SRL din Tulcea, SC Aida Prod Com SRL din comuna Cernica-Ilfov şi SC Teoden SRL din Băileşti-Dolj. 

În afară de făină, zahăr, drojdie, sare iodată, în „cozonacul” industrial s-au identificat următoarele ingrediente: spărtură de soia, şrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuş de ou, fibre de cartofi, zer praf, oţet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiţă, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griş de grâu, pudră de zer, conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare, agenţi de umezire, emulsifianţi, corectori de aciditate, stabilizatori. 

Conţinutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5 la sută şi 2 la sută. Niciunul dintre produsele analizate nu respectă reţeta tradiţională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri). 

În cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi alimentari. În top trei al cozonacilor aditivaţi figurează, pe locul întâi, cozonacul cu rahat şi cacao, fabricat de Lucipol, cu 15 aditivi. Pe locul al doilea, cozonacul cu rahat şi cacao, fabricat de Vel Pitar, cu 14 aditivi, şi, pe locul al treilea, cozonacul cu nucă şi cacao, fabricat de Lucipol, cu 13 aditivi. 

Cei mai puţini aditivi îi au cozonacul cu cremă de ciocolată-rom, fabricat de Boromir, cozonac cu umplutură de nucă, stafide şi rahat, fabricat de As Pan şi cozonacul cu stafide, rahat şi cacao, fabricat de Teode, cu câte şase aditivi. De asemenea, cozonacul cu nucă şi cacao, fabricat de Carrefour, şi cozonacul cu rahat, stafide şi cacao, fabricat de la Cristian Impex, conţin câte cinci aditivi, iar cozonacul cu cremă de caramel şi cremă de ciocolată, fabricat de Boromir, conţine patru aditivi. 

„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situaţii, nu mai are nimic din gustul şi savoarea cozonacului tradiţional. În compoziţia acestuia, există ingrediente care au denaturat reţeta produsului, cum ar fi: şrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oţet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc., la care se adaugă coloranţi, conservanţi şi îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate şi să fie circumspecţi la anumite menţiuni nutriţionale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”, precizează conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele APC România. 

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Leguma care conține o cantitate foarte mare de vitamina A și protejează vederea. Este delicioasă și are multe beneficii pentru sănătate
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Imaginea cu fiica sa i-a rupt inima: Este o durere pe care nu o pot descrie în cuvinte
Playtech.ro
Cum a apărut Carmen Iohannis în prima zi de școală. Toți au rămas mască, uluitor cum s-a îmbrăcat prima-doamnă
DailyBusiness
Lovitură pentru fumători! Se SCUMPESC toate țigările începând de azi!
Adevarul
Marea armată cecenă a lui Kadîrov nu există. Ce trucuri folosește omul lui Putin pentru a masca realitatea
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
Elena Udrea stoarce lacrimi. Citiți acest mesaj!
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Povestea uluitoare a Andrei Medintu, afacerista din România care s-a căsătorit cu un milionar indian! A fost îmbrăcată în aur din cap până în picioare la cununia civilă! Imagini spectaculoase din ziua cea mare
Cancan.ro
Carmen Iohannis NU mai ARATĂ cum știai! Soția președintelui și-a schimbat look-ul! Cum a apărut în prima zi de școală
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cât costă un buchet de flori în prima zi de școală! Ce preț au aranjamentele si coșulețele la florăriile din București
Capital.ro
Demisie de răsunet în televiziune. O celebră prezentatoare a părăsit pupitrul știrilor după 20 de ani: Mi-au ajuns
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
Armata rusă cucerește o nouă localitate în estul Ucrainei
MediaFlux
BĂTAIE între ADELA POPESCU și RADU VÂLCAN! Totul a fost FILMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...