Diferenţele de drepturi salariale neacordate şi câştigate în instanţă de către personalul didactic din învăţământul de stat, pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011, vor fi plătite eşalonat, într-o perioadă de cinci ani, astfel: în primul an de la data intrării în vigoare a noii legi se va plăti 5% din valoarea diferenţelor salariale, în al doilea an – 10%, în al treilea an – 25%, în al patrulea an – 25%, în al cincilea an – 35%.
În cazul profesorilor pensionaţi, plata diferenţelor se va face într-o singură tranşă, iar pentru cei care urmează să se pensioneze – eşalonat, dar în aşa fel încât banii să fie daţi până la data pensionării.
„Diferenţele salariale a căror plată se face eşalonat, conform prezentei legi, se actualizează cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata faţă de luna pentru care se calculează, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică”, potrivit legii.
Regulile vor fi valabile inclusiv pentru profesorii din învăţământul preuniversitar de stat încadraţi la plata cu ora.
Mulţi dintre profesori au obţinut deja plata acestor diferenţe salariale, în baza unor hotărâri judecătoreşti, însă, în anumite cazuri, salariaţii din învăţământ nu beneficiază de sumele datorate de stat. Astfel, prin această lege se va preveni orice discriminare a personalului didactic.
O altă lege importantă promulgată de președinte Iohannis îi vizează pe militari. Este vorba despre recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.
Alte decretele semnate, vineri, de Klaus Iohannis:
CITEŞTE ŞI: Klaus Iohannis a semnat eliberarea din funcţii a unor magistraţi şi poliţişti