Șefa Clinicii de Urologie, dr. Martha Orsolya, a arătat că această intervenție urologică, efectuată unei tinere, este un eveniment așteptat extrem de mult de specialiștii de aici, întrucât ‘am luptat foarte mult să obținem acest aparat’.
„Este o investiție care ne face cinste și sperăm că nu ne oprim aici și să avem și alte intervenții laparoscopice (…) Această operație laparoscopică este foarte importantă și dintr-un alt punct de vedere: noi avem rezidenți mulți la număr, aproape 20, suntem o clinică foarte căutată, agreată de rezidenți și am fost singurul domeniu unde nu am putut oferi trening. Cu acest pas mare s-a rezolvat acest lucru și cred că putem fi bucuroși că urologia mureșeană are un loc bine stabilit în urologia românească”, a afirmat dr. Martha Orsolya.
Doctorul Adrian Chiujdea a arătat la rândul său că pregătirea specialiștilor din județul Mureș a început în urmă cu 15-16 ani, la Strasbourg, și a continuat în centre universitare din Timișoara și Cluj-Napoca, care practică această intervenție de peste un deceniu.
„Datorită multiplelor vicisitudini, într-un final a ajuns și clinica noastră să aibă o trusă de laparoscopie. În tot acest timp, până la achiziționarea trusei, pe lângă Strasbourg, am fost la cursuri la Timișoara și la Cluj, astfel încât în momentul în care am intrat în sala de operație, susținuți de Secția de Chirurgie a SCJ Mureș, de conferențiarul Marius Coroș și de dr. Sorin Sorlea, și am intrat pentru prima dată pentru a efectua această operație laparoscopică pentru a extirpa un chist renal foarte mare, am avut pregătirea necesară (…) Pacienta s-a externat după 48 de ore, în stare bună, cu cicatrici minime și fără nici un fel de probleme”, a arătat dr. Adrian Chiujdea.
Doctorul Ciprian Todea a declarat că metoda folosită în Clinica de Urologie a SCJ Mureș este una cunoscută în practica urologică, fiind una minim invazivă pentru tratamentul a circa 90% din afecțiunile urologice, întrucât înlocuiește chirurgia clasică, deschisă.
Potrivit medicului, din acest an pacienții care vor fi internați la Târgu Mureș vor avea la dispoziție această nouă metodă, astfel încât aceștia să nu mai fie îndrumați spre alte centre universitare sau să aleagă intervenția chirurgicală clasică.
„Prima intervenție am efectuat-o la o pacientă de 26 de ani, diagnosticată cu un chist voluminos la polul renal al rinichiului drept (…) În urma intervenției am reușit să excizăm în totalitate acest chist (de 9×6 centimetri) evoluția pacientei fiind total favorabilă, iar externarea a fost la 48 de ore. Acestea sunt avantajele pe care le aduce laparoscopia, un abord minim invaziv, o recuperare mult mai rapidă, cicatrici postoperatorii minime și scăderea costurilor de spitalizare”, susținut dr. Ciprian Todea.