Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au respins, vineri, cererea lui Ion Balint, cunoscut drept Nuţu Cămătaru, privind contopirea pedepselor. Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Magistraţii au respins contestaţia făcută de avocaţii lui Nuţu Cămătaru, prin care cereau să constate faptul că acesta a executat deja pedeapsa de şase ani la care a fost condamnat, ba chiar şi mai mult. Nuţu a fost condamnat de ÎCCJ la 6 ani de închisoare pentru trafic de persoane, proxenetism şi infracţiuni săvârşite cu violenţă.
Avocaţii susţin că pedeapsa a fost deja ispăşită şi că clientul lor nu ar trebui să mai rămână în închisoare.
Procurorul de caz le-a spus judecătorilor că este de acord cu punerea în libertate, dar cu toate acestea magistraţii au decis ca Nuţu Cămătaru să fie pus în libertate, fapt ce va fi clarificat în motivare.
Decizia poate fi atacată cu recurs. Între timp, Nuţu Cămătaru rămâne în închisoare până pe 6 iunie, după cum consideră judecătorii.
Nuţu Cămătaru s-a predat în 14 mai, la arestul Poliţiei Capitalei, după ce în 11 mai fusese condamnat la şase ani de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost judecat alături de fratele lui, Vasile Balint, cunoscut drept Sile Cămătaru, de rude şi de apropiaţi, pentru fapte cu violenţă, proxenetism, cămătărie şi trafic de persoane.
În aceeaşi zi, avocatul lui Nuţu Cămătaru a depus la Tribunalul Bucureşti o contestaţie la executare, cerând ca acesta să fie pus în libertate întrucât a executat deja mai bine de şase ani de închisoare.
Tribunalul Bucureşti a judecat vineri contestaţia la executare, magistraţii respingând cererea lui Nuţu Cămătaru.
Procurorul prezent la şedinţă a admis faptul că Ion Balint a executat în regim de detenţie o perioadă de mai mare de şase ani, context în care a arătat că solicitarea acestuia este admisibilă şi că poate fi eliberat din penitenciar.
Avocatul lui Nuţu Cămătaru a arătat instanţei că acesta a executat o perioadă similară sau chiar mai mare decât pedeapsa aplicată recent, definitiv, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel că nu se mai impune menţinerea lui în stare de detenţie.
În ultimul cuvânt, Ion Balint le-a spus judecătorilor că nu este supărat pe poliţişti şi nici pe judecătorii care l-au condamnat şi că este momentul ca el să fie lăsat în libertate pentru a se întoarce la copilul său minor, care creşte singur ca urmare a faptului că şi soţia sa este încarcerată.
O cerere de contopire a pedepselor a formulat şi avocatul lui Sile Cămătaru, în 16 mai. Tribunalul Bucureşti urmează să ia în discuţie cererea lui Sile Cămătaru în 29 mai.