Senatorul liberal Liviu Pașca a solicitat verificarea prezenței și s-a constatat că sunt prezenți doar 59 de senatori, cvorumul de lucru fiind de 82 de senatori.
Vicepreședintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat închisă ședința.
Pe ordinea de zi se afla și dezbaterea ordonanței de urgență privind interceptările, la care comisiile juridică și de constituționalitate ale Senatului au dat raport de respingere.
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a fost prezentă în plenul Senatului pentru a susține ordonanța care are termenul de adoptare tacită 5 mai, însă acest punct nu a mai fost luat în dezbatere din lipsa cvorumului.
Senatorii trebuiau să dea votul final, în calitate de Cameră decizională, la Ordonanța de urgență 4/2016 care reglementează acordarea de către universități a titlului de doctor.
Ordonanţa a fost susţinută de Prună şi la Comisia juridică, unde a mers la două şedinţe pentru că la prima la care a venit nu a fost cvorum.
După ce a fost susţinută de ministru, OUG privind interceptările urma să fie amendată de PSD, însă partidul a renunţat şi ordonanţa a fost respinsă săptămâna trecută de Comisie, intrând în dezbaterea plenului marţi.
Ordonanţa de urgenţă va fi supusă votului în plenul Senatului, în calitate de primă camera sesizată. Forul decizional este Camera Deputaţilor.
Actul normativ, emis ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, prevede că procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii, dar nu şi personalul serviciului secret.
Centrul Naţional de Interceptare a comunicaţiilor – desemnat prin lege cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale – asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestor organe la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute de Codul de procedură Penală.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a susţinut la Comisie că prin excepţie de la prevederile legii „organele SRI pot fi desemnate ca organe de cercetare penală speciale, în sensul prevăzut expres de Codul de procedură Penală şi anume art. 55 alin. 5 şi 6, pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică” în ceea ce priveşte mandatele de siguranţă naţională care privesc strict Titlul 10 din Codul Penal şi infracţiunea de terorism.