CCR a respins contestarea legii alegerilor locale. Primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin

Curtea Constituțională a respins miercuri în unanimitate excepția privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care și cele referitoare la alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Legislaţia în domeniu nu va mai fi schimbată înainte de alegeri, este de părere Augustin Zegrean, deşi mai sunt sesizări care au ajuns la Curte.
Filip Stan
03 mai 2016, 18:28
CCR a respins contestarea legii alegerilor locale. Primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin

UPDATE 12.53 Jurnalistul Liviu Avram anunţă că nu renunţă, pentru că mai are o sesizare pe aceeaşi lege, care va ajunge şi ea la Curtea Constituţională.

„Rapid, ca sunt prin oras. CCR a respins ca neintemeiata critica privind numarul de semnaturi si ca inadmisibila pe cea privind numarul de tururi. Vulnerabilitatea acestui dosar si-a facut, asadar, efectele: judecatorii nu au putut extinde controlul asupra celui de-al doilea articol din moment ce pe primul l-au gasit ok.

Vine insa la CCR si al doilea dosar, care nu mai e vulnerabil.

Deci batalia nu e pierduta, nu va luati dupa toti „specialistii” care acum jubileaza”, a scris Liviu Avram pe Facebook.

UPDATE 12.45 Curtea Constituţională a respins miercuri, în unanimitate, ca neîntemeiată sesizarea privind numărul minim de semnături pentru depunerea candidaturilor, a anunţat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

„S-a respins articolul 50 ca neîntemeiat pentru că nu s-a adus niciun argument care să justifice schimbarea practicii CCR în domeniu. Este o practica vastă în această privinţă. Dintotdeauna, Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească legea electorală, modalităţile, semnături, fără semnături. De altfel, şi Comisia de la Veneţia spune că nu este nicio problemă, nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează de existenţa unor semnături”, a spus preşedintele CCR, citat de News.ro.

El a precizat că sesizarea privind neconstituţionalitatea articolului referitor la alegerea primarilor într-un singur tur a fost respinsă ca inadmisibilă, întrucât nu are legătură cu cauza.

”În acest dosar se judecă posibilitatea autorului de a candida sau nu în funcţie de semnăturile pe care trebuia să le depună, şi nu se judecă legea electorală în ansamblul ei”, a explicat Augustin Zegrean

Zegrean a precizat că până miercuri au mai sosit la CCR încă 30 de sesizări pe aceleaşi subiecte, dar că nu crede că se vor da alte verdicte.

„Curtea Constituţională tocmai s-a pronunţat astăzi, nu cred că mâine vom schimba. Mai avem încă 30 de dosare venite până astăzi cam cu acelaşi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi până mâine, a mai afirmat preşedintele Curţii Constituţionale.


UPDATE 12.17 Augustin Zegrean, declaraţii:

S-a respins articolul 50 din lege (privind numărul de semnături pentru susţinerea candidaturii – n.r.) ca inadmisibil.

Art 101 (privind alegerea primarilor într-un singur tur – n.r.) s-a respins ca inadmisibil, pentru că nu are legătură cu fondul cauzei.

Din punctul meu de vedere, alegerile vor fi într-un singur tur. Nu cred că vom schimba de azi pe mâine. Mai avem vreo 30 de sesizări de judecat pe această temă.

S-a votat în unanimitate.


UPDATE 10.55 Şedinţa CCR a început cu pledoaria jurnalistului Liviu Avram în favoarea contestaţiei sale. El susţine că primarii trebuie să fie reprezentativi pentru întreaga comunitate, deci trebuie să fie aleşi de o majoritate, adică în două tururi de scrutin, nu unul singur, cum prevede acum legea.

El a făcut trimitere la criticile venite de la Senat şi Camera Deputaţilor, care au dat ca exemplu sistemele electorale din SUA sau Anglia, şi a descris aceste sisteme.

Augustin Zegrean l-a întrerupt, spunând că jurnalistul riscă să fie declarat neconstituţional sistemul electoral din SUA, iar Liviu Avram şi-a scurtat şi încheiat pledoaria.

„Domnule Avram, am ascultat cu tot stoicismul… Riscaţi să declarăm neconstituţional sistemul electoral din America”, a spus Tegrean, stârnind zâmbete în sală.

Augustin Zegrean a declarat încheiate audierile şi a anunţat că se intră în pronunţare.


UPDATE 9.45 Judecătorii CCR decid, miercuri, soarta alegerilor locale într-un singur tur de scrutin. Şedinţa urmează să înceapă la ora 10.00.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat înainte de şedinţă că instituţia pe care o conduce „nu schimbă legile”, întrebat fiind dacă o decizie care să schimbe legea electorală s-ar aplica la alegerile de anul acesta sau la alegerile viitoare.

Comisia de la Veneţia spune că fiecare stat este liber să aleagă sistemul de vot. Noi nu schimbăm legile, noi spunem dacă sunt constituţionale sau nu. Noi nu spunem să se aplice astăzi sau mâine sau la următoarele alegeri. O singură dată am făcut asta, la referendum„, a declarat Augustin Zegrean.

 Întrebat dacă 20% poate fi un procent reprezentativ pentru un candidat, Zegrean a precizat că depinde „de la caz la caz”.

De exemplu, 3 e mai mare decât 2, 5 e mai mare decât 4, 7 e mai mare decât 6 și așa mai departe. Cine are mai multe voturi, după regula de acum, cine ia mai multe voturi numeric ăla câștigă„, a răspuns președintele CCR la întrebarea ce înseamnă cel mai mare număr de voturi estimate, așa cum se menționează în prezent în lege.

Cât privește recomandarea Comisiei de la Veneția în această speță, președintele CCR a subliniat că este o recomandare de a nu se modifica legea electorală cu cel puțin un an înainte de alegeri.Ei spun să nu se modifice legea electorală cu cel puțin un an înainte de alegeri, dar asta nici nu știu dacă ar fi o schimbare care ar afecta într-un fel alegerile, pentru că este vorba despre un tur sau două tururi sau trei tururi, nu știu„, a adăugat Zegrean.

 

CCR discută, miercuri, excepția privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care și cele referitoare la declararea ca fiind ales a candidatului care a întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. 

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată la Tribunalul București de Liviu Avram și vizează dispozițiile art. 50 alin.(2) și art.101 alin.(2) și (3) din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii 303/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale prevede că „pentru funcția de primar candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor și 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București„.

La art. 101 alin. 2 se arată că „este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, iar la alineatul 3 se precizează că, „în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație„.

Jurnalistul Liviu Avram a contestat atât obligativitatea unui anumit număr de susţinători pentru depunerea candidaturii, în condiţiile în care pentru înfiinţarea unui partid este nevoie de doar trei oameni, cât şi alegerea primarilor din primul tur, ceea ce ar crea grave probleme de reprezentativitate.

Citeşte şi: Legea alegerilor într-un singur tur de scrutin, la Curtea Constituţională

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9