UPDATE În şedinţa de judecată de la Tribunalul Cluj, din 27 martie, procurorul DNA a arătat că există suspiciunea reală că lăsarea în libertate a lui Cătălin Cherecheş reprezintă o ameninţare cu privire la integritatea fizică şi psihică a denunţătorului Cristian Şpan, preşedintele FCM Baia Mare şi a familiei acestuia, dezvăluie Adevărul.
În denunţul formulat, Cristian Şpan a arătat că inculpatul Cherecheş Cătălin i-a ameninţat familia, spunându-i că o transferă pe soţia sa, care este angajată la Primăria municipiului Baia Mare, de la un anumit serviciu, la Serviciul comunicare, unde va fi în subordinea lui.
Şpan a declarat că, ştiind cum se poartă Cgerecheş cu angajaţii, a înţeles ce a vrut să îi transmită. Totodată, a arătat că edilul i-a pus o întrebare în cadrul unei discuţii: „cum ar fi dacă şi-ar vedea copilul în scaun cu rotile”.
Procurorul DNA a mai arătat că afirmaţiile lui sunt confirmate şi de SMS-urile trimise de Cherecheş unuia dintre amicii săi, la data de 26.04.2016, în care edilul face următoarele afirmaţii: „Nu-i va fi uşor sub soare”, referindu-se evident la Şpan, şi „Viaţa e lungă”.
„Curtea de Apel Cluj a respins, ca nefondată, contestaţia la măsura arestării preventive, ceea ce înseamnă că primarul Cătălin Cherecheş rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile. Noi vom formula în cel mai scurt timp o cerere de revocare a măsurii, care se va judeca la Tribunalul Cluj. În acest moment, după decizia Curţii de Apel Cluj s-a definitivat propunerea de arestare preventivă, această măsură fiind, de acum, definitivă„, a spus Geanina Cuc, unul dintre avocaţii lui Cătălin Cherecheş, potrivit Mediafax.
Reprezentanţii Curţii de Apel Cluj au declarat la rândul lor că decizia instanţei este definitivă, primarul Cătălin Cherecheş fiind obligat şi la plata unor cheltuieli judiciare avansate de stat în sumă de 200 de lei.
Un alt avocat al primarului de Baia Mare, Mihai Pop Cerneanu, a declarat la rândul său că în acest caz există multe lucruri discutabile. „Noutatea acestei cauze constă în faptul că s-a procedat la efectuarea unor înregistrări după depunerea unui denunţ cu telefonul proprietatea denunţătorului, în mod clandestin şi ocult. Potrivit legii, există proceduri care trebuie respectate, există metode speciale de anchetare în astfel de cazuri şi nu se poate recurge la interceptări în clandestinitate. Aceste chestiuni sunt interzise de instanţele europene, practica se numeşte privatizarea muncii de urmărire penală şi este interzisă”, a spus acesta.
Avocatul a susţinut că trebuia solicitat mandat de interceptare de la judecător. „Aşa denunţătorul a înregistrat ce a vrut, când a vrut şi le-a livrat periodic înregistrările celor de la DNA Cluj. Nu se poate face justiţie în astfel de mod. Lupta împotriva corupţiei este una instituţionalizată şi nu se poate desfăşura decât într-un cadru legal şi potrivit legii”, a subliniat Mihai Pop Cerneanu.
Tribunalul Cluj a decis, miercurea trecută, arestarea preventivă a lui Cherecheş pe o perioadă de 30 de zile pentru luare de mită în formă continuată.
CITEŞTE ŞI: Magistraţii i-au RESPINS candidatura lui Cătălin Cherecheş la Primăria Baia Mare