STUDIU: Un calcul de risc a supraestimat până acum producerea unui atac de cord sau a unui accident vascular

Un sistem de calcul al riscului cardiovascular aplicat în Statele Unite supraapreciază în mare măsură probabilitatea producerii unui atac de cord sau accident vascular cerebral în următorii cinci ani, ceea ce îi pune pe medici în situația să supra-prescrie medicamente cum ar fi cele anticolesterol, potrivit unui studiu publicat recent în revista American College of Cardiology.
Filip Stan
04 mai 2016, 10:21
STUDIU: Un calcul de risc a supraestimat până acum producerea unui atac de cord sau a unui accident vascular

Supraestimarea riscului este de aproximativ cinci până la șase ori mai mare decât rata reală, a determinat dr. Alan Go, șef al serviciului de cercetare cardiovasculară din cadrul grupului Kaiser Permanente din California, autorul principal al lucrării. Acest lucru înseamnă că mulți oameni pot fi supratratați pe baza acestui calcul eronat de risc, a adăugat el, potrivit Agerpres.

„Studiul nostru arată în mod clar necesitatea de a recalibra ecuația ce stabilește riscul unei maladii cardiovasculare în lumea reală, deoarece consecințele asupra sănătății publice sunt importante”, a spus dr. Go, citat luni de AFP.

Frecvența reală a infarctului și a accidentului vascular cerebral (AVC) care rezultă din ateroscleroză în decurs de cinci ani este semnificativ mai mică decât cea prezisă de calculatorul de risc, a indicat studiul.

Astfel, pentru grupurile al căror risc de evenimente cardiovasculare prezis de calculator a fost mai mic de 2,5 la sută în cinci ani, incidența a fost de numai 0,2 la sută în mod real. Pentru persoanele al căror risc prezis a fost între 2,5 la sută și 3,74 la sută, rata infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral a fost de 0,65 la sută. Pentru grupul cu un risc presupus de 3,75 la sută până la 4,99 la sută, rata reală de accident vascular cerebral a fost de 0,9 la sută, iar pentru cele cu riscul prezis de 5 la sută, rata reală a fost doar 1,85 la sută.

Ecuația pe care se bazează acest calcul a fost dezvoltată pornind de la datele obținute pe grupuri de voluntari recrutați în anii 1990 având o diversitate etnică și de vârstă limitate, care nu reflectă diferitele grupuri din cadrul populației.

Acest ultim studiu a urmărit o populație vastă și multietnică formată din 307.591 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani, între anii 2008 și 2013, care au finalizat perioada de urmărire de cinci ani.

Acest studiu a nu a inclus diabeticii sau pe cei care sufereau deja de ateroscleroză sau pe cei care au fost tratați cu medicamente anti-colesterol cum ar fi statinele.

Studiul a subliniat importanța cercetărilor în curs și a dezbaterilor din acest domeniu pentru producerea de date mai riguroase care să contribuie la o mai bună determinare a tratamentului cu cele mai multe beneficii pentru fiecare pacient, a relevat dr. Jamal Rana, cardiolog la Kaiser Permanente, coautor al studiului, citat de AFP.

Citeşte şi Depresia cronică, un semn care anunţă demenţa

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Satul care a devenit o destinație turistică foarte căutată. Se datorează totul acestor animale
Capital.ro
TAXĂ nouă în România. O achită toți cetățenii. NU se poate evita plata: Avem o strategie
Playtech.ro
Lucruri interzise pe casa scării. De ce să nu speli pe jos dacă stai la bloc
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Natallia, o tânără gravidă de 28 de ani, a apelat la ajutorul ChatGPT atunci când s-a simțit rău. Ce se întâmpla, de fapt, cu aceasta?!
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Pericol uriaș la granița României. Atac biologic
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
O fetiță de 10 ani a murit în urma unui incendiu devastator la o școală de gătit, în Singapore
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă legea peste tot în România. Primăriile trebuie să decidă. Mircea Fechet: Suntem obligaţi!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Răsturnare de situație la prezidențiale! Anunț privind retragerea din cursă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda