Pe Terra ar putea exista circa un trilion de specii

Planeta este plină de viață, însă oamenii au identificat până în prezent mai puțin de 1% dintre speciile existente pe planetă, potrivit unui studiu al unei echipe de cercetători de la Universitatea Indiana care a estimat că Terra ar putea găzdui circa 1 trilion de specii, conform CBS News ediția online.
Filip Stan
05 mai 2016, 15:41
Pe Terra ar putea exista circa un trilion de specii

„Estimarea numărului speciilor de pe planetă se numără printre cele mai mari provocări în biologie”, a menționat coautorul studiului Jay T. Lennon, profesor asociat la Bloomington College of Arts and Sciences din cadrul Universității Indiana. ”Studiul nostru îmbină cea mai mare bază de date disponibilă cu modele ecologice și cu noi reguli ecologice cu privire la legătura dintre biodiversitate și abundență (…) oferindu-ne o nouă și riguroasă estimare a numărului de specii microbiene de pe planetă”, conform lui Jay T. Lennon.

Estimarea de 1 trilion de specii a fost obținută din uriașa bază de date a plantelor înregistrate, formelor de viață microbiene și animale, dintr-o combinare a surselor științifice, academice și guvernamentale ce reprezintă 5,6 milioane de specii microscopice și macroscopice care există în 35.000 de locații de pe glob. Cercetătorii au denumit procedeul cea mai mare compilare de date realizată vreodată. Toate continentele și oceanele au fost incluse în această centralizare de date, cu excepția Antarcticii.

O provocare mare în stabilirea numărului exact al speciilor de pe Terra este faptul că e aproape imposibil să înregistrezi toate formelor de viață microbiană de pe planetă. ”Până acum, ne-au lipsit instrumentele cu care să putem estima cu adevărat numărul speciilor microbiene în mediul natural”, a declarat Lennon, adăugând că sosirea noii tehnologii dedicată succesiunii genetice oferă un bazin uriaș, fără precedent, de noi informații.

Simon Malcomber, directorul programului „Dimensiuni ale Biodiversității” inițiat de National Science Foundation’s (NSF), a precizat că acest studiu subliniază cât de multe forme de viață așteaptă încă să fie descoperite și descrise pe Terra. NSF a finanțat cercetarea echipei de la Universitatea Indiana prin intermediul unui proiect care are ca obiectiv rezolvarea necunoscutelor majore în cunoașterea umană privind biodiversitatea planetei până în 2020. Studiul a mai fost sprijinit de U.S. Army Research Office.

Ceea ce aduce nou acest studiu este faptul că ia în calcul microorganismele, în comparație cu eforturile anterioare. Cercetătorii, care au folosit printre altele date de la National Institutes of Health’s Human Microbiome Project, Tara Oceans Expedition, The Earth Microbiome Project, au pus laolaltă 20.376 de cercetări despre bacterii, archaea (organisme unicelulare, anucleate) și ciuperci microscopice cu 14.682 de lucrări despre copaci, mamifere și păsări.

”Am bănuit că aspecte ale biodiversității, precum numărul speciilor de pe Terra, s-ar ajusta cu abundența organismelor individuale”, a declarat Kenneth J. Locey, coautor al studiului. Earth Microbiome Project a reușit să înregistreze doar 10 milioane de specii până în prezent, conform cbsnews.com.

Jay T. Lennon a mai precizat că rezultatele cercetării arată că de aproape 100.000 de ori mai multe mircroorganisme așteaptă să fie descoperite și peste 100 de milioane să fie pe deplin studiate. „Se pare că biodiversitatea microbiană este mult mai mare decât ne-am imaginat vreodată”, a mai spus Lennon. Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Citeşte şi Descoperire astronomică revoluţionară: Trei planete locuibile gravitează în jurul unei stele pitice

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile pe final de an. Este important să faci asta pentru a avea noroc și bunăstare
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni