Pe Terra ar putea exista circa un trilion de specii

Planeta este plină de viață, însă oamenii au identificat până în prezent mai puțin de 1% dintre speciile existente pe planetă, potrivit unui studiu al unei echipe de cercetători de la Universitatea Indiana care a estimat că Terra ar putea găzdui circa 1 trilion de specii, conform CBS News ediția online.
Filip Stan
05 mai 2016, 15:41
Pe Terra ar putea exista circa un trilion de specii

„Estimarea numărului speciilor de pe planetă se numără printre cele mai mari provocări în biologie”, a menționat coautorul studiului Jay T. Lennon, profesor asociat la Bloomington College of Arts and Sciences din cadrul Universității Indiana. ”Studiul nostru îmbină cea mai mare bază de date disponibilă cu modele ecologice și cu noi reguli ecologice cu privire la legătura dintre biodiversitate și abundență (…) oferindu-ne o nouă și riguroasă estimare a numărului de specii microbiene de pe planetă”, conform lui Jay T. Lennon.

Estimarea de 1 trilion de specii a fost obținută din uriașa bază de date a plantelor înregistrate, formelor de viață microbiene și animale, dintr-o combinare a surselor științifice, academice și guvernamentale ce reprezintă 5,6 milioane de specii microscopice și macroscopice care există în 35.000 de locații de pe glob. Cercetătorii au denumit procedeul cea mai mare compilare de date realizată vreodată. Toate continentele și oceanele au fost incluse în această centralizare de date, cu excepția Antarcticii.

O provocare mare în stabilirea numărului exact al speciilor de pe Terra este faptul că e aproape imposibil să înregistrezi toate formelor de viață microbiană de pe planetă. ”Până acum, ne-au lipsit instrumentele cu care să putem estima cu adevărat numărul speciilor microbiene în mediul natural”, a declarat Lennon, adăugând că sosirea noii tehnologii dedicată succesiunii genetice oferă un bazin uriaș, fără precedent, de noi informații.

Simon Malcomber, directorul programului „Dimensiuni ale Biodiversității” inițiat de National Science Foundation’s (NSF), a precizat că acest studiu subliniază cât de multe forme de viață așteaptă încă să fie descoperite și descrise pe Terra. NSF a finanțat cercetarea echipei de la Universitatea Indiana prin intermediul unui proiect care are ca obiectiv rezolvarea necunoscutelor majore în cunoașterea umană privind biodiversitatea planetei până în 2020. Studiul a mai fost sprijinit de U.S. Army Research Office.

Ceea ce aduce nou acest studiu este faptul că ia în calcul microorganismele, în comparație cu eforturile anterioare. Cercetătorii, care au folosit printre altele date de la National Institutes of Health’s Human Microbiome Project, Tara Oceans Expedition, The Earth Microbiome Project, au pus laolaltă 20.376 de cercetări despre bacterii, archaea (organisme unicelulare, anucleate) și ciuperci microscopice cu 14.682 de lucrări despre copaci, mamifere și păsări.

”Am bănuit că aspecte ale biodiversității, precum numărul speciilor de pe Terra, s-ar ajusta cu abundența organismelor individuale”, a declarat Kenneth J. Locey, coautor al studiului. Earth Microbiome Project a reușit să înregistreze doar 10 milioane de specii până în prezent, conform cbsnews.com.

Jay T. Lennon a mai precizat că rezultatele cercetării arată că de aproape 100.000 de ori mai multe mircroorganisme așteaptă să fie descoperite și peste 100 de milioane să fie pe deplin studiate. „Se pare că biodiversitatea microbiană este mult mai mare decât ne-am imaginat vreodată”, a mai spus Lennon. Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Citeşte şi Descoperire astronomică revoluţionară: Trei planete locuibile gravitează în jurul unei stele pitice

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele PSD Marcel Ciolacu anunță candidatura la un nou mandat
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'