Procurorii DIICOT au trimis în judecată în toamna anului trecut mai multe VIP-uri din Timişoara acuzate că fac parte dintr-o reţea specializată în racolarea şi recrutarea tinerelor eleve, minore cu precădere, pe care le plasau clienţilor potenţi financiar, potrivit adevarul.ro. Printre inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar a fost şi un magistrat de la Judecătoria Timişoara, Nicolae Aurelian Tomuş.
Procurorii l-au acuzat de Tomuş de şantaj, favorizarea infractorului şi folosirea serviciilor unei persoane exploatate. „Rolul acestuia (n.r. al lui Tomuş) în rândul membrilor grupării infracţionale avea o pondere foarte importantă prin funcţia de judecător pe care o ocupa în cadrul Judecătoriei Timişoara. Această ocupaţie reprezenta un atuu foarte important deoarece îi ajuta mult pe fiecare dintre membrii grupării care se confruntau cu probleme ce implica încălcarea legalităţii”, au arătat procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată.
Procurorii au mai arătat că Paul Mânzu şi Ovidiu Giţan (poliţist), care se ocupau de racolarea fetelor s-au împrietenit cu judecătorul Tomuş, iar asta le-a permis să îi simtă magistratului slăbiciunile „pe care le-au folosit la cote maxime”.
„Astfel se probează faptul că celor doi inculpaţi le-a fost uşor să-l atragă pe inculpatul Tomuş Nicolae într-un cerc vicios al consumului de droguri şi a dezvoltării unor relaţii sexuale haotice şi necontrolate cu persoane minore. Pe parcursul cercetării penale s-a demonstrat faptul că magistratul a preluat foarte bine metodele şi comportamentul caracteristic unui infractor ceea ce denotă un pericol social mult mai ridicat în cazul său”, au mai arătat procurorii DIICOT.
Aceştia au mai reţinut în rechizitoriu că magistratul afişa faţă de minorele cu care întreţinea relaţii sexuale un comportament autoritar, iar în momentul în care fetele refuzau să mai întreţină relaţii sexuale cu el, le şantajau. Această situaţie iese la iveală din interceptările dintre Giţan şi Tomuş, discuţii care arată că judecătorul le abuza psihic pe fetele care nu mai vroiau să fie jucăriile lui sexuale.
„Discuţiile purtate (n.r. de poliţistul Ovidiu Giţan) cu Tomuş Nicolae demonstrează nu doar împrejurarea că inculpatul îi plasa acestuia (n.r. judecătorului) în mod constant minore în vederea întreţinerii de raporturi sexuale, dar şi comportamentul agresiv şi autoritar pe care inculpatul Tomuş Nicolae Aurelian îl avea faţă de aceste minore. Inculpatul Giţan Ovidiu este la curent cu acest comportament al inculpatului Tomuş Nicolae Aurelian, acesta relatându-i la telefon nemulţumirile faţă de comportamentul anumitor minore, după cum şi minorele plasate îl informau pe inculpat, inclusiv prin mesaje că sunt abuzate psihic de inculpatul Tomuş Nicolae Aurelian şi nu mai doresc să se întâlnească cu acesta”, arată un document din dosar.
Procurorii au ataşat la dosar şi mai multe sms-uri transmise de Tomuş uneia dintre victime: „Lasă că o sun eu pe mă-ta saptămîna asta, târîtură ce eşti. Promit!!!”; „….Mă p…ş pe tine!! Şi jur săpt asta vorbesc cu mă-ta şi cu ta-tu şi vezi tu fu…ţi gura mă-tii!/! Stai să vezi!!!”, sunt doar două dintre sms-urile despre care procurorii spun că judecătorul le-a trimis unei minore exploatate sexual. Rechizitoriul a mai scos la iveală că pentru a pune mâna pe o puştoaică şi pentru a-i demonstra fetei că o „iubeşte”, magistratul a intervenit pe lângă preşedintele Judecătoriei Sânnicolau Mare pentru a-l angaja pe tatăl fetei pe un post de electrician, rămas vacant la judecătorie.
Trimis în judecată de procurorii DIICOT, fostul magistrat a recunoscut tot, alegând să fie judecat în procedură simplificată. Sinceritatea lui Tomuş a cântărit greu în faţa foştilor colegi magistraţi de la Curtea de Apel Timişoara, care l-au condamnat pe judecător la doi ani de închisoare cu suspendare pentru un termen de supraveghere de trei ani. Aceeaşi magistraţi l-au obligat pe fostul judecător să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la societatea de pieţe a Primăriei Timişoara sau la SC Horticultura SA. Sentinţa Curţii de Apel Timişoara a fost atacată cu apel la Curtea Supremă, unde magistraţii au menţinut pedeapsa Curţii de Apel aplicând şi pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii.
Potrivit avocatului Paşca Mihai, care l-a reprezentat pe fostul Tomuş în proces, conform sentinţelor emise de Curtea de Apel Timişoara şi Curtea Supremă, Nicolae Aurelian Tomuş s-ar putea întoarce în magistratură, teoretic, peste doi ani.
„Practic, nu poate pentru că în magistratură nu poţi intra dacă ai cazier”, a explicat avocatul. Mihai Paşca a mai spus, însă, că în patru ani Nicolae Aurelian Tomuş poate cere albirea cazierului prin reabilitare, iar după acest pas se poate întoarce în magistratură.
„După patru ani s-ar putea întoarce în magistratură dacă va dori acest lucru, dar nu cred că este cazul”, a mai declarat avocatul Mihai Paşca. Pentru ceilalţi inculpaţi trimişi în judecată în dosarul „minore pentru VIP-uri”, procesul este pe rol.