Ziua de 10 mai a fost declarată sărbătoare naţională, preşedintele Klaus Iohannis semnând decretul anul trecut. Ziua de 10 mai nu va fi o zi liberă pentru salariaţi.
Ziua de 10 mai marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
10 mai va fi sarbatorita la nivel national, iar Parlamentul, Presedintia, Guvernul, celelalte autoritati publice centrale si autoritatile administratiei publice locale vor organiza anual manifestari cultural-artistice dedicate acestei zile.
Referitor la fondurile necesare pentru evenimentele ce vor fi organizate, acestea vor putea fi asigurate din bugetele locale sau din bugetul autoritatilor si institutiilor publice, in limita alocatiilor bugetare aprobate.
Conform expunerii de motive a propunerii legislative, data de 10 mai are o importanta deosebita pentru tara noastra, deoarece in aceasta zi a inceput domnia lui Carol I, a fost incoronat primul rege al tarii si a fost proclamata Independenta de Stat.
„Consacrata in constitutia natiunii romane ca Zi Nationala, 10 mai glorifica, asadar, trei momente istorice diferite – inceputul domniei lui Carol I, Independenta de Stat si incoronarea primului rege al tarii –, toate trei legate indisolubil de institutia monarhiei. (…) De peste doua decenii, Romania, republica democratica si europeana, isi celebreaza, prin dispozitie constitutionala, Ziua Nationala la 1 decembrie, data menita a eterniza amintirea Marii Uniri de la 1918, infaptuita sub sceptrul regelui Ferdinand. Cu toate acestea si in ciuda multor avataruri traite de societatea romaneasca in cei 23 de ani scursi de la momentul de rascruce din decembrie 1989, semnificatiile adanci ale lui 10 mai nu s-au stins nicicand. Este, credem, momentul de a-i da acestei zile stralucirea oficiala meritata, conferindu-i statutul de Sarbatoare Nationala, pentru ca romanii de azi si din viitorime sa nu uite niciodata marile servicii facute natiunii de monarhia constitutionala”, scrie senatorul Puiu Hasotti, initiatorul proiectului.
Actul normativ publicat luni in Monitor nu prevede faptul ca ziua de 10 mai va fi, in acelasi timp, o zi libera pentru salariati.
Ce-i drept, forma initiala (pdf) a proiectului includea si o prevedere prin care Codul muncii urma sa fie modificat, prin introducerea acestei zile in lista sarbatorilor legale in care nu se lucreaza. Insa aceasta dispozitie a fost eliminata in urma amendamentelor adoptate (pdf) de Comisia pentru munca si protectie sociala din cadrul Camerei Deputatilor.
Potrivit raportului depus de comisie, introducerea zilei de 10 mai in lista sarbatorilor legale nelucratoare este o propunere ce nu poate fi sustinuta din punct de vedere financiar.
Prin urmare, atat salariatii din sistemul bugetar, cat si cei din sistemul privat vor munci in data de 10 mai.
La data de 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul de credinţă în faţa Parlamentului şi a fost proclamat domnitor al României. Carol a păstrat această titulatură până în 1881.
Unul din cele mai importante moment ale domniei lui Carol a fost obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman, act care i-a adus un prestigiu uriaş.
La data de 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman. Războiul de Independenţă, sau Războiul ruso-turc din 1877-1878, a beneficiat de o contribuţia decisivă a trupelor române, comandate efectiv de Carol. Congresul de la Berlin, din 1878, a consfinţit independenţa absolută a României faţă de Imperiul Otoman.
În martie 1881, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar la data de 10 mai 1881, Principele Carol a fost încoronat rege al României.
Ziua de 10 mai a fost Ziua Naţională a României între 1866 şi 1947.