O sursă a Serviciului Român de Informații face public un document pe care l-a trimis ofițerilor săi de legătură în octombrie 2014. În document, medicul epidemiolog detalia trucarea unei licitații la Spitalul Județean, unde a câștigat distribuitorul celui mai mare producător din lume, francezii de la Anios. Vreme de 8 ani, epidemiologul a explicat ofițerilor SRI cum mor oamenii în spitalele prost dezinfectate și cum se multiplică bacteriile, potrivit tolo.ro.
„Bacteriile tratate cu substanțe slabe capătă imunitate și o transmit generației viitoare de bacterii„, spune alt medic, de la „Sf. Pantelimon”.
Doctorul susține că la secția ATI de la „Sf. Pantelimon” rata mortalității în weekend a ajuns la 40%.
„Am făcut informări despre calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanți folosiți în spitale„, susţine SRI.
În același timp, la spitalul SRI o altă firmă câștigă licitațiile, dar conducerea spitalului semnează cu Hexi Pharma 63 de încredințări directe. Miniștrii Sănătății neagă însă că au primit astfel de informări de la Serviciu.
„Nu am sesizat vreun efect după informările mele. Licitațiile s-au trucat în serie. Substanțele neconforme au intrat în spitale. Cei din SRI îmi spuneau că fac și ei informări mai sus și că nu se întâmplă nimic. Iar eu le ziceam că, din cauza dezinfectanților cu mari probleme de calitate, mor oameni pe capete„, a spus doctorul epidemiolog.
Unul dintre documente are 20 de pagini și a fost trimis către Serviciul Român de Informații pe 27 octombrie 2014. În el este detaliat felul în care un distribuitor al firmei franțuzești Anios urma să câștige o licitație la Spitalul Județean din localitate.
Anios este cel mai mare producător de dezinfectanți din lume. Firmă cu 115 ani vechime, Anios tocmai a cumpărat o fabrică gigantică în Turcia, a intrat în forță pe piața din Brazilia și negociază cu guvernul Chinei.
SRI: Au fost trimise circa 100 de informări în ultimii 5 ani, inclusiv legate de infecțiile nosocomiale intraspitalicești
Serviciul Român de Informații a trimis, în ultimii cinci ani, circa 100 de informări despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate, inclusiv legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești, informează luni instituția.
„Dreptul la sănătate este un drept constituțional. Iar SRI acționează, împreună cu celelalte instituții partenere, pentru a proteja acest drept, alături de toate celelalte drepturi constituționale ale cetățenilor. SRI informează decidenții legali despre vulnerabilitățile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, Președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuțiilor lor, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești”, este menţionat în comunicatul remis de SRI.
Citeşte şi Traian Băsescu: Marea majoritate a spitalelor din România sunt pline de infecţii
Administraţia Prezidenţială susţine că informările pe care le primește președintele sunt secrete și strict secrete.