Mercur, cea mai mică planetă din sistemul solar, trece luni între Pământ şi Soare, fenomen rar ce va fi vizibil îndeosebi din Europa Occidentală şi cele două Americi, relatează AFP. Un asemenea eveniment nu a mai avut loc de zece ani.
Şi pentru că Mercur se află între soare şi Pământ, dacă vă veţi uita cu atenţie, veţi observa cu planeta va trece din când în când peste soare. Mai precis, Mercur se află între noi şi Soare la fiecare 115 zile, dar de obicei se află mai sus sau mai jos faţă de disc, fenomen care nu se poate vedea.
Foarte rar se întâmplă că cele trei obiecte se află în acelaşi plan şi aliniate Soare-Mercur-Pământ, moment când, văzut de pe Pământ, Mercur trece peste Soare, scrie astrourseanu.ro Fenomenul începe la ora 14:35 (GMT pe Soare) când cele marginile celor două discuri se ating. Maximul se atinge la 14:38, când discul lui Mercur se va află peste cel al Pământului. Finalul acestui fenomen vine la 14:42, când iar cele două planete vor fi tangente.
Din toată România tranzitul începe la ora 14:11:53, plus minus câteva secunde în funcţie de locul de observaţie În estul ţării tranzitul începe mai devreme (pe la secundă 50 a minutului 11 din a patrusprezecea ora), iar în vest mai târziu (secundă 58 a aceluiaşi minut din ora zilei de 9 mai).
Maximul fenomenului se produce cu patru minute înainte de ora 18, când Soarele nu se află foarte sus pe cer (cu două ore şi 30 de minute înainte de apus). În continuare putem vedea cum Mercur se deplasează pe Soare, în timp ce acesta se apropie de orizont. Soarele va apune în jurul orei 20:30, mai devreme în estul şi sudul ţării şi mai târziu în nord-vest.