Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: Scăderea TVA pune presiune pe deficitul bugetar

Scăderea taxei pe valoarea adăugată (TVA) a pus presiune pe deficitul bugetar, stabilit de guvern foarte aproape de limita maximă admisă de Uniunea Europeană, de 3% din produsul intern brut (PIB), a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş, care a vorbit de necesitatea unor noi scăderi de taxe.
Filip Stan
09 mai 2016, 09:47
Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: Scăderea TVA pune presiune pe deficitul bugetar

Gabriel Biriş, un consultant fiscal care se ocupă, la Ministerul Finanţelor, de partea de fiscalitate, a făcut declaraţiile la o conferinţă organizată de Camera de Comerţ Elveţia-România.

Analizăm impactul bugetar cauzat de reducerea impozitelor, în special a TVA, măsuri care au pus presiune pe deficit„, a afirmat Biriş.

În timp ce ministerul face analiza impactului bugetar, datele publicate, vineri, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) arată că încasările la buget din aprilie s-au redus cu 10,6% (2 miliarde lei) faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 16,8 miliarde lei.

ANAF nu a publicat date lunare detaliate, ci doar cumulate de la începtul anului, dar calculele News.ro arată că încasările din TVA s-au redus în aprilie cu 29% (1,5 miliarde lei), la 3,7 miliarde lei, de la 5,15 miliarde lei în aprilie anul trecut.

În plus, încasările din TVA din aprilie au fost cu 18% (824 milioane lei) sub program. Calculele arată şi o scădere cu 15% (circa 350 milioane lei) a veniturilor din accize, până la 2 miliarde lei.

Evoluţia este pusă de mulţi economişti pe seama creşterii evaziunii fiscale, în condiţiile în care consumul a crescut cu aproape 20% în primul trimestru, potrivit statisticilor oficiale, ceea ce ar fi trebuit să genereze încasări suplimentare la buget. 

Totuşi, secretarul de stat susţine că Ministerul Finanţelor aşteaptă o conformare voluntară a celor care trebuie să plătească taxe.

Aşteptăm o creştere a conformării voluntare. (…) Majoritatea contribuabilor vor să se conformeze. Legislaţia referitoare le TVA este prea complicată pentru antreprenori„, a argumentat Biriş.

„Asistenţa acordată contribuabililor trebuie considerată o consiliere acordată contribuabililor cinstiţi. Acum folosim resursele pentru a pedepsi contribuabilii, este un stres suplimentar şi un consum mare de resurse în interiorul ANAF. În loc să consiliem, pedepsim”, a justificat el.

Oficialul a vorbit şi de implementarea sistemului prin care casele de marcat sunt conectate la Fisc, o măsură discutată de mult timp şi care este aplicată cu succes de cele mai multe state europene, însă nu a dat niciun termen în acest sens. 

Biriş a vorbit despre viitoarele reduceri de taxe şi impozite, care ar trebui aplicate anul viitor.

„Codul Fiscal include deja o măsură privind contribuţiile individuale la fondul de sănătate, această măsură a fost amânată pentru 2017. (…) Anul viitor va fi eliminată taxa pe construcţiile speciale. A fost o taxă nefericită pentru că era pusă pe investiţii. Nu putem atrage investiţii atunci când le impozităm”, a mai spus el.

Codul Fiscal prevede noi reduceri de taxe de la 1 ianuarie 2017, în principal reducerea TVA la 19% şi eliminarea impozitului pe construcţii speciale (cunoscut sub denumirea de „taxa pe stâlp”) şi a supraaccizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi. 

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi vizibil”
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Probleme Tehnice pentru un Avion Ryanair care S-a Întors la Otopeni după Decolare. Procedura de Urgență a fost Declanșată
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?