Mesajul Principesei Margareta pentru 10 mai: Cel mai bun fel de a ne arăta iubirea pentru Rege este să fim patrioţi

Cel mai bun fel de a fi alături de Regele Mihai I, a cărei sănătate este precară, este ”să fim patrioţi, să dovedim conştiinţă civică şi să ne respectăm unii pe alţii”, transmite Principesa Margareta, Custodele Coroanei române, în mesajul care marchează 150 de ani de regalitate în România.
Iulian Tudor
09 mai 2016, 13:02
Mesajul Principesei Margareta pentru 10 mai: Cel mai bun fel de a ne arăta iubirea pentru Rege este să fim patrioţi

În mesajul pentru 10 mai, zi în care este celebrată regalitatea, fiind data la care primul rege al României, Carol I, a depus jurământul de credinţă faţă de ţară, Principesa Margareta aminteşte realizările monarhiei, unele dintre ele stând la baza modernizării statului român: „Sărbătorim împreună 150 de ani de când Principele Carol I a depus jurământul de credinţă faţă de ţară. În acelaşi an, Suveranul promulga constituţia care definea ţara noastră drept «un singur stat indivizibil, sub denumirea de România»”.

„Niciodată nu am avut mai multe sacrificii şi suferinţă, dar niciodată nu am avut parte de mai multă dezvoltare şi libertate…Regii şi Reginele au contribuit la crearea României moderne, la construcţia societăţii civile, politicii, economiei, educaţiei şi culturii noastre”, apreciază Custodele Coroanei.

În finalul mesajului, Principesa Margareta aminteşte că Familia regală face parte din „identitatea naţională”, iar „Regele nostru şi ţara se găsesc astăzi uniţi prin încredere şi respect”: „Cel mai bun fel de a ne arăta iubirea pentru Majestatea Sa Regele Mihai este să fim patrioţi, să dovedim conştiinţă civică şi să ne respectăm unii pe alţii”.

Pentru prima dată de la abdicarea Regelui Mihai, în 30 ianuarie 1947, înainte ca România să intre într-una dintre cele mai crunte epoci ale istoriei sale, dictatura comunistă, stindardul regal va flutura la Castelul Peleş, pentru ceremonia care marchează 150 de ani de regalitate. Evenimentul va avea loc în 10 mai, zi în care, până la instaurarea dictaturii comuniste, românii au sărbătorit depotrivă declararea independenţei ţării, cât şi venirea lui Carol I, înscăunat mai întâi domnitor, devenit mai apoi primul rege al României.