„Obiectivul nostru este continuarea procesului de integrare europeană, prin aderarea României la spațiul Schengen și de asemenea la Zona Euro. Locul nostru este în spațiul Schengen ca stat membru cu drepturi depline. Aderarea României va consolida securitatea acestuia și va transmite, într-un moment de răscruce, un mesaj politic puternic de sprijin pentru menținerea principiului liberei circulații a persoanelor”, a declarat Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, la recepţia de la Palatul Cotroceni prilejuită de Ziua Europei, că Uniunea Europeană trece printr-o perioadă dificilă fiind confruntată cu criza refugiaţilor, ”un test pe care nu are voie să-l rateze”, şi cu pericolul ieşirii Marii Britanii din cadrul UE, Iohannis susţinând că liderii UE trebuie să găsească soluţii în faţa scepticismului faţă de proiectul european.
Klaus Iohannis şi-a început alocuţiunea cu un citat din Robert Schuman, unul dintre artizanii proiectului european: „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă…. Europa nu se va construi dintr-o dată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care vor genera în primul rând o solidaritate de fapt.”
Preşedintele susţine că nevoia de solidaritate în interiorul Europei, de care vorbea Schuman, este încă presantă deoarece principalele pericole pentru Uniunea Europeană se regăsesc în interiorul său, în pofida unor probleme majore pe plan extern, precum criza refugiaţilor, terorismul sau situaţia din Ucraina.
”Dincolo de aceste fenomene vizibile, personal cred că printre marile ameninţări la adresa proiectului european se numără neîncrederea, resemnarea, scepticismul şi lipsa de solidaritate. Atunci când dăm la o parte aceste pericole care sunt în interior, vom putea să le gestionăm mai bine şi pe cele care vin din exterior”, a afirmat preşedintele Iohannis.
El consideră că soluţionarea crizei refugiaţilor este un test important pentru soliditatea UE. ”Ultimul an a fost unul dificil pentru Uniunea Europeană. Criza refugiaţilor este astăzi un test, pe care Uniunea nu are voie să îl rateze şi care afectează întreaga construcţie. Pledăm în continuare pentru o soluţie comună, care să ţină cont însă şi de realităţile fiecărui stat membru. România îşi pune la dispoziţie expertiza şi resursele pentru soluţionarea acestei crize”, a declarat preşedintele.
Un alt motiv de îngrijorare pentru şeful statului este referendumul din Marea Britanie, privind rămânerea sau nu a acestei ţări în Uniunea Europeană, Iohannis apreciind că locul acestei ţări este în UE.
”Astăzi, în faţa acestor pericole şi provocări, Europa noastră are nevoie de un efort creator reînnoit, de o reconectare la rezultatele şi oportunităţile pe care construcţia comună le oferă. Faptul că astăzi trăim într-o lume liberă, a unităţii în diversitate, a şanselor egale şi a valorilor democratice nu se poate disocia de existenţa Uniunii Europene. Însuşi dezideratul de a fi stat membru al Uniunii Europene a condus România şi societatea românească spre progres, mai repede şi mai durabil decât ar fi reuşit poate generaţii întregi singure”, a spus Klaus Iohannis.
Acesta a detaliat şi priorităţile României în cadrul Uniunii Europene, cele mai importante fiind aderarea la Spaţiul Schengen, intrarea în zona euro şi susţinerea Moldovei pe drumul european.
”De asemenea, România va continua să promoveze proiecte de cooperare regională, precum cele din regiunea Dunării sau din zona Mării Negre. Peste trei ani România va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Trebuie să continuăm să dezvoltăm profilul de stat membru al Uniunii, să ne pregătim şi promovăm poziţiile în procesul decizional european, să comunicăm mai bine în interiorul Uniunii, dar şi în afara ei”, a mai spus Iohannis.