„Nu, eu nu am știut de asta, dar sunt absolut convins că au fost trimise și la Guvern, și la Ministerul Sănătății, probabil și la Administrația Prezidențială. În general, informările care veneau din aceste zone nu se discutau în ședințele de guvern, veneau la ministere, la ministru în mod special, și ministrul împreună cu colaboratori, cu echipa de conducere din minister, el având acele informații, lua decizii sau nu. La mine ajungeau informări care țineau de Ministerul Dezvoltării”, a declarat Liviu Dragnea, întrebat dacă știe despre șapte informări transmise de SRI către Guvernul Ponta referitor la infecțiile din spitale.
Potrivit acestuia, în ședințele fostului cabinet nu s-a discutat pe baza unor informări din partea SRI, a SIE sau a altor structuri, „pentru că acele informări au un regim special, de secret de serviciu, și ele nu pot fi arătate sau comentate cu alții care nu au acces la asemenea informări”.
„Dar nu era nevoie să se discute în guvern. Fiecare ministru ridica probleme importante din domeniul de activitate de care considera că trebuie să știe ceilalți. De dezinfectanți nu-mi aduc aminte, oi fi lipsit eu”, a menționat președintele PSD.
Serviciul Român de Informații a anunțat luni că, în ultimii cinci ani, a trimis circa 100 de informări despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate, inclusiv legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești. Informările au conținut și „aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară”.
SRI afirmă că printre beneficiarii legali ai informărilor pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, prim-ministrul și președintele României.
„Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuțiilor lor, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii 5 ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești”, adaugă SRI.