La o săptămână de la incendiul din Colectiv, în 6 noiembrie 2015, se punea în mișcare acțiunea penală față de inculpații Popescu Cristian Piedone, primar al Sectorului 4 București, și Iofciu Aurelia și Ganea Luminița Larisa, funcționare în aceeași instituție. Cei trei fuseseră reținuți, iar a doua zi Tribunalul București admitea propunerea arestării lor preventive. La 11 noiembrie 2015, Curtea de Apel București a admis însă contestațiile inculpaților, dispunând eliberarea lor.
Cu o zi înaintea acestui eveniment, la 10 noiembrie, Direcția Națională Anticorupție trimitea Primăriei Sectorului 4 o invitaţie: „Având în vederea urmărirea penală în dosarul cu nr. de mai sus (…), vă solicităm să ne precizați dacă vă constituiți persoană vătămată în acest dosar.”
A doua zi, Primăria sectorului 4 a trimis către DNA un răspuns pozitiv şi anume că da, se consideră parte vătămată în dosarul respectiv, scrie
activenews.ro.
O lună mai târziu, la 17 decembrie 2015, Primăria sectorului 4 trimitea o altă adresă
către DNA, prin care solicita să se constituie parte civilă în dosar „cu suma de 100 de milioane de euro, reprezentând prejudiciu de imagine adus instituției Primarului Sectorului 4. Apreciem că daunele solicitate sunt justificate având în vedere calitatea de instituție publică a Primarului Sectorului 4 și prejudiciul suferit prin atingerea adusă imaginii și prestigiului autorității locale față de cetățenii sectorului 4 și a încrederii pe care aceștia o au în autoritățile locale alese”. Şi astfel, Primăria sectorului 4 a devenit parte civilă în acest dosar, alături de răniții și de rudele decedaților din Colectiv.
La 31 martie 2016, DNA aducea la cunoștința Primăriei sectorului 4 că are calitatea de parte responsabilă civilmente în dosarul lui Piedone. Adică, în cazul unei condamnări, Primăria va trebui să achite, în solidar cu inculpații, daunele cerute de părțile civile, în cuantumul fixat de instanță.
Răspunsul Primăriei Sectorului 4 era de aşteptat: „Am luat cunoștință de calitatea instituției noastre, de parte responsabilă civilmente în dosarul nr. 909/P/2015. Precizăm că în același dosar și Primăria Sectorului 4 are calitate de parte civilă constituită cu suma de 100 milioane euro, reprezentând prejudiciu de imagine adus instituției Primarului Sectorului 4.”
Ȋn dosarul trimis în judecată de DNA la începutul lunii mai sunt constituiți părți civile 60 de răniți și rudele a 30 de persoane decedate în Colectiv.