Dosarul a fost judecat in prima instanta la Tribunalul Bacau, iar Ionel Onofras a primit doua pedeapse de 2 ani de inchisoare pentru inselaciune in forma continuata, 3 ani de inchisoare pentru constituirea unui grup infractional organizat. De asemenea, Onofras a primit un spor de pedeapsa 1 an si 4 luni, ceea ce inseamna ca in final va executa 4 ani si 4 luni de inchisoare. Unii dintre complicii lui Onofras, cum ar fi Lucian Pintea si Doina Laila Giurcanu, au primit pedepse ceva mai mici. Acestia au primit 8 luni de inchisoare pentru inselaciune, dar au fost obligati sa presteze munca in folosul comunitatii pentru Primaria municipiului Iasi.
De asemenea, lui Ionel Onofras i-a fost confiscata suma de 472.462 lei, adica peste 100.000 euro. Dosarul a fost finalizat in anul 2014, de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Bacau. Onofras ar fi savarsit infractiunile de care este acuzat prin intermediul firmei Intercont SRL, la care este actionar. De altfel, doi dintre acuzatii din acest dosar, Horia Gurau si Eugen Groapa, au fost trimisi in judecata in stare de arest preventiv. Acuzatia de baza este aceea ca Onofras, impreuna cu partenerii lui afaceri, au inselat firmele de leasing atunci cand au achizitionat niste utilaje, notează bzi.
„În perioada martie – iunie 2009, inculpatii Gurau Horia, Lovin Catalin Daniel, Pintea Lucian si Palade Onorica, în baza unei întelegeri prealabile cu inculpatii Onofras Ionel, Giurcanu Doina Laila si Groapa Eugen, au indus în eroare mai multe societati de leasing, cu ocazia încheierii si executarii unor contracte, având ca obiect utilaje marca XCMG (încarcatoare frontale) si JCB (autogreder), utilaje care, în realitate, nu au existat, al caror pret fusese deja platit de proprietar furnizorului extern sau care nu corespundeau specificatiilor tehnice. Mecanismul de fraudare a constat în inducerea în eroare a partilor vatamate cu privire la existenta fizica a utilajelor, ce faceau obiectul contractelor de finantare”, se arata in comunicatul procurorilor. Pentru a reusi sa-i pacaleasca pe cei de la leasing, au falsificat mai multe documente, printre care: contracte de vânzare / cumparare, procese verbale de predare / primire si receptie, facturi fiscale, certificate de garantie, înscrisuri sub semnatura privata false.
„Astfel, în cadrul tuturor contractelor de leasing, utilajele apar ca fiind cumparate de catre utilizatori de la o societate comerciala la care inculpatul Onofras Ionel era actionar majoritar, iar inculpata Giurcanu Doina Laila era administrator. La rândul ei, societatea celor doi inculpati a achizitionat utilajele de la doua firme al caror administrator era inculpatul Groapa Eugen. Ratele aferente contractelor de leasing au fost platite timp de câteva luni de catre societatile utilizatoare, dupa care le-au întrerupt, concomitent cu cedarea partilor sociale catre persoane din Republica Moldova”, au completat procurorii. Prejudiciul adus firmelor de leasing este de 6.867.678,46 lei si 783.683,72 euro.