Sorin Oprescu: Este exagerată chestiunea cu infecţii care provoacă moartea oamenilor VIDEO

Medicul Sorin Oprescu, primar suspendat al Capitalei, a declarat marți că nu îl cunoaște pe patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrescu, susținând că "este exagerată chestiunea cu infecții care provoacă moartea oamenilor".
Romania TV
10 mai 2016, 08:44
Sorin Oprescu: Este exagerată chestiunea cu infecţii care provoacă moartea oamenilor VIDEO

Prezent marți la sediul Curții de Apel București, unde se judecă o contestație depusă în dosarul în care este trimis în judecată pentru corupție, Sorin Oprescu le-a declarat jurnaliștilor că nu îl cunoaște pe Dan Condrescu, ci pe tatăl acestuia, care era farmacist șef la Spitalul Universitar.

Întrebat dacă ar avea curajul să se interneze într-un spital unde au fost găsiți dezinfectanți diluați, Oprescu a spus: „Da, pentru că lucrez într-o secție de chirurgie, văd și eu care este starea în secție, care este starea în spital. (…) Este exagerată chestiunea cu infecții care provoacă moartea oamenilor. Nu peste tot. Din ce cauză, cum, concentrație, contracte sunt departe de lucrurile astea, tocmai pentru faptul că nu am fost în ultimii șapte ani și jumătate în miezul sistemului, dar asta nu a înseamnă că nu am avut grijă de spitalele pe care le-am avut în custodie”.

Ministerul Sănătăţii a publicat lista spitalelor unde au fost găsiţi dezinfectanţi diluaţi. 1 spital din 6 are probleme

Sorin Oprescu spune că nu îl cunoaşte pe Dan Condrea, dar l-a cunoscut pe tatăl acestuia, iar contractual încheiat de Spitalul Universitar în 1994, când el era manager, a fost pentru o farmacie care a şi funcţionat, fără legătură cu dezinfectanţii, fiind aprobat de Consiliul de Adminsitraţie al SUUB.

„L-am cunoscut pe Condrea cel bătrân, nu şi pe cel tânăr. Contractul a fost încheiat cu Spitalul Universitar, cu aprobarea Consiliului de Administraţie, în 1994. Era vorba de o farmacie, nu de un cinematograf sau de o cofetărie. (…) Contractele alea sunt semnate în urmă cu 20 şi ceva de ani, se făcea vorbire în ele de farmacie, ceea ce a şi fost, şi cu distribuţie de medicamente, cu aprobarea Consiliului de Adminisraţie, conform Legii 15 din 1990. Este exclus să fi semnat ceva pe perioada cât am stat la masterat”, a declarat Oprescu.

Întrebat dacă atunci când a fost director al Spitalului Universitare a folosit dezinfectanţi de la Hexi Pharma, Oprescu a răspuns: „Nici nu exista aceasta firmă la vremea respectivă. Era vorba de farmacistul şef şi de încă un farmacist , o societate comercială, cred că Mateescu se numea, care au încheiat acest contract. La urma urmei, nu am făcut un cinema, ci o farmacie care a funcţionat. Nu avea nicio legătură de detergenţii”.

Ministerul Sănătăţii a decis extinderea prelevării testelor de sanitaţie privind utilizarea biocidelor

El a precizat că s-ar delimita de speculaţiile că există o complicitate între oamenii de afaceri şi managerii spitalelor, întrucât achiziţiile acestor produse sunt făcute electronic.

„Nenoricirea face ca după ani de zile să funcţioneze preţul cel mai mic. Achiziţia este făcută conform legilor şi normelor în vigoare. În condiţiile astea, se poate întâmpla – ar trebui să nu se poată, dar uite că se poate – să diminueze concentraţiile”, a precizat Oprescu.

În legătură cu infecţiile nosocomiale din spitale, Oprescu a spus că, în urmă cu 20 de ani, existau epidemiologi şi microbiologi care făceau testări.

„Nu se mai întâmplă de un car de ani pentru că locurile în fiercare an s-au tot spus că se scot la concurs şi în fiecare an, între de 15 şi 20 februarie, indiferent de Guvern, se blochează, mă refer la locurile bugetate în spital. Trebuie să înţeleagă că nu toate structurile pot funcţiona cu lipsuri de genul ăsta şi iată că ajungem într-o situaţie din asta imposibilă”, a adăugat Oprescu.

Compania Hexi Pharma a funcţionat ani de zile în Spitalul Universitar, cu un sediu primit gratuit de la spital şi cu întreţinerea plătită tot de spital, a scris Digi 24, care prezintă şi contractual de asociere încheiat atunci.

Consiliul de administraţie al Spitalului Universitar, condus de Sorin Oprescu, a acceptat înfiinţarea unei farmacii-laborator private în incinta instituţiei. Potrivit contractului, spitalul punea la dispoziţie un spaţiu delimitat din perimetrul farmaciei existente, cu funcţionalitate separată, cu suprafaţa de aproape 100 de metri pătraţi, complet utilat. Spitalul Universitar se angajează să suporte în totalitate facturile la energie electrică, apă şi gaze, dar şi 20 la sută din costurile de producţie.

Şeful de producţie al noii societăţi „Universitar Farma” a fost Virgil Condrea, tatăl lui Dan Alexandru Condrea, acesta fin urmă intrând în acţionariatul firmei în 1996, la vârsta de 21 de ani, pe vremea când era student la Facultatea de Medicină „Carol Davila” din Capitală. În 2005, societatea şi-a schimbat numele în Hexi Pharma, potrivit Digi 24.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.

De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început o anchetă, iar ministrul Sănătăţii a dispus un control la spitale. Parchetul instanţei supreme a anunţat, pe 4 mai, că a început urmărirea penală în cazul dezinfectanţilor produşi de firma Hexi Pharma şi folosiţi în spitale.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'