Deputaţii amână cu o lună discutarea legii privind comercializarea produselor alimentare româneşti

Plenul Camerei Deputaţilor a decis amânarea cu o lună a dezbaterii legii care obligă magazinele să comercializeze cel puţin 51% din alimente unele provenite din "lanţul scurt" de aprovizionare, local sau regional, pe motiv că nu a fost respectat Regulamentul în alcătuirea raportului.
Filip Stan
10 mai 2016, 10:00
Deputaţii amână cu o lună discutarea legii privind comercializarea produselor alimentare româneşti

PSD a solicitat amânarea în plenul de marţi, când legea ar fi trebuit să fie supusă la vot. Proiectul a fost retrimis la Comisia pentru agricultură, după ce liderului deputaţilor social-democraţi, Florin Pâslaru, a spus că nu a fost respectat Regulamentul în comisie în momentul în care a fost votat raportul, iar acesta trebuie modificat, scrie news.ro. 

Amânarea cu o lună riscă să ducă în situaţia în care legea va ajunge la vot abia sesiunea următoare, în toamnă, având în vedere că în luna iunie Parlamentul îşi va suspenda activitatea pentru vacanţa de vară.

În forma adoptată de Senat, noua lege a comercializării produselor alimentare prevedea ca 51% din produsele din comerţ să provină de la producători români, însă deputaţii au schimbat aceste prevederi şi au introdus o nouă noţiune, cea de „lanţ scurt de aprovizionare”. Acesta a fost definit ca fiind un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică la nivel local sau regional.

Se încurajează aprovizionarea pe lanţul scurt de aprovizionare, local şi regional, care înseamnă o legătură strânsă între producător şi comerciant. Creează un avantaj producătorilor zonali şi vom avea posibilitatea să vedem în magazine marfă din zona lui„, a explicat preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru.

Produsele la care face referire legea sunt carnea, ouăle, legumele, fructele, mierea, produsele lactate şi cele de panificaţie.

Va rezulta o obligativitate de aprovizionare pe lanţul scurt. Ei şi acum aprovizionează într-un fel pe acest lanţ scurt pentru că în sezonul când există producţie legumicolă în România, aprovizonează din România. Nu o să-i obligăm să aducă salate iarna din România pentru că nu există„, a mai spus Săpunaru.

Potrivit acestuia, Guvernul va stabili normele de aplicare a legii, precum şi procentele exacte pentru anumite perioade ale anului când, de exemplu, producţia locală nu poate acoperi necesarul stabilit de lege.

Am lăsat la nivelul Guvernului să elaboreze aceste norme de aplicare şi să stabilească ei. Dacă de exemplu la cartof putem să aprovizionăm cartoful în proporţie de 80% şi iarna, rămâne cartoful pe lanţul scurt. Dacă nu, nu„, a mai spus deputatul.

Legea prevede şi sancţiuni pentru cei care nu respectă prevederile privind lanţul scurt de aprovizionare, care pot ajunge până la 150.000 de lei.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'