PSD a solicitat amânarea în plenul de marţi, când legea ar fi trebuit să fie supusă la vot. Proiectul a fost retrimis la Comisia pentru agricultură, după ce liderului deputaţilor social-democraţi, Florin Pâslaru, a spus că nu a fost respectat Regulamentul în comisie în momentul în care a fost votat raportul, iar acesta trebuie modificat, scrie news.ro.
Amânarea cu o lună riscă să ducă în situaţia în care legea va ajunge la vot abia sesiunea următoare, în toamnă, având în vedere că în luna iunie Parlamentul îşi va suspenda activitatea pentru vacanţa de vară.
În forma adoptată de Senat, noua lege a comercializării produselor alimentare prevedea ca 51% din produsele din comerţ să provină de la producători români, însă deputaţii au schimbat aceste prevederi şi au introdus o nouă noţiune, cea de „lanţ scurt de aprovizionare”. Acesta a fost definit ca fiind un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică la nivel local sau regional.
„Se încurajează aprovizionarea pe lanţul scurt de aprovizionare, local şi regional, care înseamnă o legătură strânsă între producător şi comerciant. Creează un avantaj producătorilor zonali şi vom avea posibilitatea să vedem în magazine marfă din zona lui„, a explicat preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru.
Produsele la care face referire legea sunt carnea, ouăle, legumele, fructele, mierea, produsele lactate şi cele de panificaţie.
„Va rezulta o obligativitate de aprovizionare pe lanţul scurt. Ei şi acum aprovizionează într-un fel pe acest lanţ scurt pentru că în sezonul când există producţie legumicolă în România, aprovizonează din România. Nu o să-i obligăm să aducă salate iarna din România pentru că nu există„, a mai spus Săpunaru.
Potrivit acestuia, Guvernul va stabili normele de aplicare a legii, precum şi procentele exacte pentru anumite perioade ale anului când, de exemplu, producţia locală nu poate acoperi necesarul stabilit de lege.
„Am lăsat la nivelul Guvernului să elaboreze aceste norme de aplicare şi să stabilească ei. Dacă de exemplu la cartof putem să aprovizionăm cartoful în proporţie de 80% şi iarna, rămâne cartoful pe lanţul scurt. Dacă nu, nu„, a mai spus deputatul.
Legea prevede şi sancţiuni pentru cei care nu respectă prevederile privind lanţul scurt de aprovizionare, care pot ajunge până la 150.000 de lei.