Mugur Isărescu: Punerea în practică a Legii privind darea în plată descurajează creşterea economică

Aplicarea Legii privind darea în plată va duce la descurajarea creditării în România, și, pe cale de consecință, a creșterii economice, efectele acesteia fiind luate în calcul de Banca Națională a României și în ceea ce privește prognozele de inflație, a anunțat marți guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Filip Stan
10 mai 2016, 12:06
Mugur Isărescu: Punerea în practică a Legii privind darea în plată descurajează creşterea economică

Am revizuit în jos deviația PIB ca urmare a mai multor factori, dar în special ca urmare a efectelor probabile ale aprobării și intrării în vigoare a Legii privind darea în plată. (…) Punerea în practică a Legii privind darea în plată descurajează creșterea economică și ne-a determinat să modificăm traiectoria deviației PIB„, a explicat guvernatorul în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

Potrivit acestuia, Banca Națională nu și-a schimbat poziția față de acest act normativ, însă acum a intervenit un factor de noutate, și anume publicarea Legii în Monitorul Oficial.

A intervenit nou faptul că legea a fost aprobată. Nu mai avem ce să discutăm aici și trebuie să evaluăm impactul în noile condiții. Nu ne-am modificat opinia, dar începem să calculăm impactul. Iar în ceea ce privește impactul, dominanta este incertitudinea. Pe ce ne-am bazat? Pe opiniile care s-au exprimat în piață de către juriști, bancheri, pe faptul că noi nu vedem exact care va fi reacția diverșilor debitori și pe câteva interpretări greu de clarificat ale textului ale legii. Asta înseamnă incertitudine. Și atunci de ce spunem aici efectele probabile ale implementării, dacă este incertitudine? Pentru două motive: incertitudine înseamnă descurajarea creditului, că nu se apucă nimeni să dea mai multe credite dacă are o viziune neclară, în ceață, asupra unui cadru legislativ. Deci aici mergem aproape spre probabilități ridicate: creditul în România va fi descurajat. Ca urmare, și creșterea economică„, a subliniat Mugur Isărescu.

În plus, un semnal de încetinire a creditării este dat de reacția băncilor. „Au anunțat că o vor contesta (Legea—n.r.), și-au schimbat condițiile de creditare. Toate duc spre o creștere mult atenuată a creditării în România. Nu puteam în prognozele noastre de inflație să nu ținem cont de aceste lucruri”, a subliniat guvernatorul BNR.

Așadar, șeful băncii centrale spune că, din traiectoria deviației PIB cuprinsă în Raportul supra inflației se observă că excesul de cerere crește în continuare dar semnificativ sub ceea ce s-a prognozat anterior (în raportul din februarie — n.r.)

La revizuirea în jos a traiectoriei deviației PIB față de nivelul potențial au mai contribuit, potrivit guvernatorului BNR, și conduita politicii fiscale, condițiile monetare în sens larg, „adecvate asigurării stabilității prețurilor pe termen mediu, contribuind la realizarea unei creșteri economice sustenabile”, în timp ce efectul cererii externe este considerat neutru.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...