Impozit majorat pe locuinţă când există sedii sociale declarate la adresă

Deţinând acasă un sediu de firma sau un sediu pentru persoana fizică autorizată, deschizând un cabinet în care se desfăşoară activitate de contabilitate, mediere, consultanţă etc, sau înfiinţând o afacere precum o sifonărie, frizerie, copiere chei auto, copiere chei usă, tocilărie etc, într-un imobil aflat în proprietatea dvs. de mai mult de 5 ani, veţi putea fi impozitat cu 2% din valoarea acestuia, ceea ce presupune o majorare a impozitului de cel puțin 20 de ori față de 2015.
Romania TV
11 mai 2016, 03:00
Impozit majorat pe locuinţă când există sedii sociale declarate la adresă

În conformitate cu noul Cod fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, impozitul pe clădirile deținute de persoane fizice nu se va mai stabili în funcție de calitatea de proprietar persoană fizică ci în funcție de scopul utilizării clădirii respective – de locuinţă (destinatie rezidenţială), în scop economic: sedii de societate sau sediu social pentru PFA, cabinete etc (destinaţie nerezidenţială) sau locuinţă şi, în acelaşi timp, sediu social (destinaţie mixtă) -, ceea ce, potrivit unor calcule realizate de consultanți fiscali, presupune că impozitele datorate de persoanele care folosesc locuințele drept sedii de firme vor creşte în acest an chiar şi de 25 de ori, în comparaţie cu 2015.

Proprietarii persoane fizice ai imobilelor în care sunt înregistrate sedii sociale vor trebui ca până la 31 mai 2016 să depună la direcţiile de specialitate ale primăriilor o declaraţie de impunere (formularul ITL 001) privind destinaţia clădirii. Pe baza acestei declaraţii autorităţile vor calcula impozitul datorat.

Pe 5 aprilie 2016, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat un „Ghid ilustrativ privind plata impozitului pe clădiri” în scopul de a clarifica situaţia persoanelor ce deţin imobile folosite cu dublu scop – locuinţă şi sediu social. Acest ghid vine în sprijinul contribuabililor cu o serie de informaţii lămuritoare, cu exemple concrete ale posibilelor situaţii întâlnite în practică, dar şi cu simulări de calcul.

Clădiri nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice

Potrivit Codului fiscal, impozitul pentru clădirile nerezidenţiale ai căror proprietari sunt persoane fizice se calculează aplicându-se o cotă cuprinsă între 0,2-1,3%. Cota se aplică în funcţie de decizia consiliului local care are în vedere următoarele aspecte: valoarea finală a lucrărilor de construcţie realizate în perioada anilor 2011-2015, aşadar în ultimii 5 ani anteriori anului 2016 la care ne raportăm ca şi an de referinţă; valoarea care rezultă din raportul întocmit de un evaluator în perioada de timp menţionată anterior; şi valoarea care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în situaţia clădirilor dobândite în ultimii 5 ani.

Clădiri cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice

Există situaţii în care se pot delimita suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial şi situaţii în care aceste suprafeţe nu se pot identifica separat.

În prima situaţie, atunci când suprafeţele se pot identifica separat, impozitul total datorat reprezintă rezultatul însumării impozitului datorat pentru suprafața folosită în scop rezidențial (calculat conform art. 457 din Codul fiscal), cu impozitul datorat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial (calculat conform art. 458 din Codul fiscal).
În cea de a doua situaţie, atunci când suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial nu se pot delimita, se procedează după cum urmează:
– modul de calcul al impozitului este similar cu cel pentru clădiri folosite ȋn scop nerezidenţial atunci când este înregistrat un domiciliu fiscal la adresa la care se desfășoară o activitate economică, iar cheltuielile cu utilitățile reprezintă responsabilitatea persoanei care desfășoară această activitate.
– modul de calcul al impozitului este similar cu cel pentru clădiri folosite ȋn scop rezidenţial atunci când este înregistrat un domiciliu fiscal la adresa la care se desfășoară o activitate economică, iar cheltuielile cu utilitățile nu reprezintă responsabilitatea persoanei care desfășoară această activitate.
– modul de calcul al impozitului în cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică este similar cu acela în care se calculează impozitul pentru clădirea utilizată ȋn scop rezidenţial. Se poate da exemplul persoanelor autorizate care desfăşoară o activitate doar la sediiile clienţilor pe care îi au.

Articol oferit de ACTE FIRMA.

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste o ciorbă de pește la restaurantul lui Marius Tucă. Prețurile sunt aproape duble față de cele din anii trecuți
Capital.ro
Românii primesc banii înapoi. Guvernul a dat ordin. Premiera anunțată chiar acum în România
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Din păcate, s-a confirmat! Boala care face ravagii a ajuns deja și în România
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Netflix dă lovitura cu serialul fenomen. Data la care va avea loc premiera
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
MISTER ELUCIDAT! Al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile dentistei din Brăila. Dosarul devine mai solid acum
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Pensiile se măresc din nou, de la 1 ianuarie! Șeful Casei Naționale de Pensii a explicat câți bani vor lua pensionarii începând cu anul 2025
Capital.ro
Obligație nouă în România. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Vor plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Tensiuni între Rusia și Republica Moldova din cauza expulzării unui diplomat rus
MediaFlux
RECALCULARE PENSIE. Cum a obținut Nea Ion o creștere de 1.900 lei
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?