Autoritățile române trebuie să evite măsurile care ar putea submina stabilitatea sistemului bancar în condițiile în care recentele decizii destinate sprijinirii debitorilor ar putea submina stabilitatea financiară, predictibilitatea justiției și avansul creditării, arată experții Fondului Monetar Internațional (FMI) într-un raport elaborat în urma consultărilor cu România în baza Articolului IV din Statutul FMI.
Potrivit experților instituției financiare internaționale, un risc important pe termen scurt la adresa bilanțului băncilor sunt inițiativele legislative care permit modificare unilaterală și retroactivă a contractelor, respectiv Legea dării în plată adoptată de Parlament în luna aprilie.
„Sprijinul care este destinat să fie acordat debitorilor cu probleme nu este bine țintit iar aplicarea retroactivă a legii ar putea afecta bilanțurile băncilor, submina drepturile de proprietate privată, predictibilitatea legii și încrederea investitorilor și va reduce creditarea. O diminuare a poverii datoriei acordată debitorilor cu probleme ar trebui țintită, inclusiv prin cerințe stricte de eligibilitate, respectând în același timp clauzele din contracte iar orice astfel de mecanisme ar trebui să fie supuse unor garanții adecvate”, se arată în raportul FMI.
Staff-ul FMI își exprimă, de asemenea, îngrijorarea față de propunerea conversiei forțate a creditelor în valută analizată de Parlament, care potrivit experților Fondului ar presupune modificarea retroactivă a contractelor. „În acest sens, autoritățile ar trebui să revizuiască unele elemente ale legislației actuale privind clauzele abuzive pentru a elimina o altă sursă importantă de incertitudine”, subliniază documentul citat.
Echipa FMI recomandă introducerea elementelor preliminare necesare, de genul infrastructura instituțională sau sistemele operaționale, pentru implementarea legii insolvenței personale.
Misiunea FMI a realizat evaluarea anuală a economiei românești în luna martie a acestui an, la București.
Consultările periodice prevăzute de Articolul IV din Statutului Fondului constituie un exercițiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situației financiare și economice la nivel național și formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare și economice de urmat pentru asigurarea stabilității și a unei evoluții pozitive la nivelul economiei.