‘Nu am reușit să ne exprimăm în Parlament, nici măcar nu am putut să votăm vreun amendament. Este momentul ca strada și poporul să se pronunțe’, a declarat în fața presei deputata Eugenia Roccella, membră a partidului de centru-dreapta Idea.
Furia deputaților ce resping această lege este provocată atât de conținutul ei, cât și de hotărârea premierului de centru-stânga, Matteo Renzi, de a grăbi adoptarea actului normativ prin procedura angajării răspunderii guvernului.
Totuși, inițiativa pentru convocarea unui referendum nu suspendă aplicarea actului normativ și implementarea ei este complicată. Mai întâi este nevoie de 500.000 de semnături sau de adeziunea a cinci consilii regionale, apoi de acordul Curții de Casație și de cel al Curții Constituționale, iar dacă referendumul se va desfășura, pentru validarea rezultatului trebuie ca rata participării la urne să fie de cel puțin 50%, informează Agerpres.
Citeşte şi Parlamentul italian aprobă uniunile între persoane de acelaşi sex
În replică, senatoarea democrată care a înaintat actul normativ dorit de homosexuali, Monica Cirinna, consideră că inițiativa referendumului s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva promotorilor ei și chiar va permite revizuirea legii în sensul acordării a și mai multe drepturi cuplurilor formate din persoane de același sex, în special în ceea ce privește adopțiile.
Totuși, organizatorii vastelor manifestații din ultimele luni pentru susținerea familiei tradiționale au început să se mobilizeze pentru respingerea reformei constituționale la referendumul programat pentru luna octombrie și la care premierul Renzi își joacă viitorul politic.
O altă cale de atac împotriva legii susținute de Renzi este sesizarea Curții Constituționale, pe motivul, de exemplu, că uniunea civilă este de fapt o căsătorie deghizată, iar Constituția precizează clar că o căsătorie poate fi numai între un bărbat și o femeie.