Principalele subiecte de discuţie din agenda reuniunii vor fi retragerea trupelor din Afganistan şi scutul anti-rachetă din Europa. Evenimentul se desfăşoară pe fondul unor ample proteste de stradă organizate de militanţii anti-NATO şi anti-război, dar şi de oamnii de rând, a căror grijă nu este politica, ci viaţa de zi cu zi.
De pildă, asitenetele medicale din Chicago au organizat un marş înaintea summitului pentru a profita de mediatizarea oferită de un astfel de eveniment.
Autorităţile locale au sportit drastic măsurile de securitate pentru a preveni violenţele de stradă şi eventualele atacuri teroriste.
Unul dintre principalele subiecte din agenda reuniunii NATO este retragerea trupelor din Afganistan. Preşedintele american Barack Obama a afirmat că nu va ţine militarii americani în Afganistan „nicio zi mai mult decât e absolut necesar pentru a asigura securitatea naţională. Dar trebuie să terminăm misiunea începută în Afganistan şi să încheiem acest război în mod responsabil.” Obama susţine ideea unei retrageri treptate, până la finele anului 2014.
Noul preşedinte francez, Francois Hollande, vrea însă să aducă soldaţii acasă mai devreme. „Ne vom retrage trupele combatante până la sfârşitul lui 2012 şi vom menţine în Afganistan personalul de antrenament şi pe cel responsabil de repatrierea echipamentelor. „
Demnitarii prezenţi la Chicago vor vorbi şi despre un alt subiect spinos – scutul anti rachetă din Europa. Liderii occidentali vor prezenta stadiul în care se află proiectul în acest moment. Iniţiativa nu e însă văzută cu ochi buni de Rusia – care percepe proiectul scutului, ca pe o ameninţare directă la adresa ei. de altfel, scutul ăi retragerea din Afagnistan au fost subiectele principale ale summit-ului NATO.
Scutul antirachetă NATO este valoros pentru Bulgaria, după cum apreciază preşedintele bulgar Rosen Plevneliev. Bulgaria se va afla printre primele cinci ţări care vor beneficia de acoperirea scutului antirachetă al NATO, a declarat sâmbătă la Chicago preşedintele ţării, Rosen Plevneliev.
„Primele cinci ţări care vor fi acoperite de scut se află în Europa, iar Bulgaria este una dintre ele. Trebuie să fim foarte recunoscători şi beneficiem foarte mult. În prezent, aproximativ 30 de state deţin rachete balistice, iar în cele mai multe cazuri acestea nu sunt membre NATO, lucru ce reprezintă o ameninţare”, a declarat, cu o zi înainte de deschiderea summitului, Plevneliev, care efectuează prima sa vizită în calitate de preşedinte în Statele Unite, relatează site-ul Novinite.com.
În opinia sa, prima etapă de instalare a scutului antirachetă s-a încheiat deja, având în vedere că în urmă cu o lună au fost efectuate teste, cu succes. Între celelalte state care se vor afla printre primele care vor beneficia de apărarea scutului, el a menţionat Turcia, România şi Polonia.
Plevneliev a mai spus că Bulgaria va participa la misiunea NATO din Afganistan chiar şi după 2014, cu instructori militari.