Medicul Radu Paligora spune că fotbaliştii şi sportivii în general trebuie să fie mai responsabili cu ceea ce fac în afara terenului de joc şi a cantomanentelor. Fostul doctor al Stelei spune că strategia cantonamentului de după meci e „vitală”, deşi probabil îi scoate din sărite pe mulţi fotbalişti.
„Cantonamentul de după meci e vital, nu util. O să-mi fac mulţi duşmani printre fotbalişti, dar ar trebui să fie obligatoriu atunci când joci la 3 zile distanţă. Când organismul s-a oprit din efortul uriaş din timpul meciului, el începe să-şi reconstruiască resursele energetice. Ficatul, care suferă transformări enorme în timpul efortului, are nevoie de o masă adecvată. Are nevoie de odihnă”, explică medicul Radu Paligora.
„Ştiţi cum se întâmplă cu mulţi jucători? Gândesc aşa: «sunt la Steaua, sunt bărbat bine, am dat două goluri, m-au aplaudat 40.000 de oameni, am pe telefon 70 de mesaje, 5 poate erau de la fete frumoase, eventual cu poze, care mă şi întreabă când ne vedem», moment în care intră Reghe în vestiar şi zice: «Ne vedem la hotel, în cantonament!». În momentul ăla, Reghe devine duşmanul de moarte al jucătorului fiindcă el deja se gândea la ce face în noaptea aia. Ei bine, nu e duşman, e prietenul tău de viaţă! Asta trebuie să înţeleagă fotbalistul! Să nu rişte ca la 41 de ani să cadă şi să moară subit în timp ce e cu prietenii la o bere”, a continuat Paligora.
Medicul le atrage atenţia sportivilor că exagerările din tinereţe îi pot costa scump în viitor: „Jucătorii ştiu că au noaptea la dispoziţie, că se pot culca la 7 şi dorm până la 4 fiindcă antrenamentul e la 5 după-amiază. Se duc şi beau un Red Bull cu whisky, care realmente le biciuieşte ficatul. În momentul ăla au şi extrasistole, nişte bătăi anapoda ale inimii. În loc să-ţi îngrijeşti organismul, tu îl supui unor chinuri îngrozitoare. Am un mesaj pentru ei: fiţi mai conştienţi! Nu vă minţiţi singuri! OK, sunt tineri, se simt în putere, dacă pierd o noapte la 22 de ani se refac repede, dar există notă de plată, pe care cineva o contorizează atent şi peste alţi 22 de ani s-ar putea să aducă decontul, care poate fi fatal”.
Vineri se împlineşte o săptămână de când camerunezul Patrick Ekeng, de la Dinamo, s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului cu Viitorul şi a murit, o oră şi jumătate mai târziu, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în ciuda eforturilor medicilor de acolo de a-i salva viaţa.
La autopsie s-a descoperit că fotbalistul suferea de afecţiuni cardiace incompatibile cu o carieră de sportiv de performanţă.
Citeşte şi Ce simptome are boala care l-a ucis pe Ekeng? Toată lumea ignoră aceste semne