De ce simţi mai mereu că-ţi este foame

Nu te simți sătul deși ai mâncat de puțin timp? Cu toate că dăm de multe ori vina pe stres ul de peste zi pentru senzația continuă de foame, specialiștii sunt de părere că și alte obiceiuri zilnice ne pot face să avem un apetit alimentar mai ridicat.
Alina Costache
13 mai 2016, 10:23
De ce simţi mai mereu că-ţi este foame

Obișnuiești să consumi des carbohidrați

Asociem de cele mai multe ori consumul de orez, paste sau de pâine albă cu senzația de sațietate. Cu toate acestea, nutriționiștii susțin că după ce mâncăm astfel de alimente șansele ca foamea să apară la scurt timp sunt destul de mari.

Și asta deoarece carbohidrații rafinați, precum cei enumerați mai sus, trec printr-un proces prin care au fost eliminate cojile din exterior ale boabelor, iar în urma acestuia rămâne mai ridicat nivelul de zahăr.

Astfel, în urma procesului de digestie zaharurile ajung în fluxul sangvin, ca mai apoi hormonul insulină să le înlăture și să reapară senzația de foame.

Nu mănânci alimente bogate în proteine

Dintre elementele nutritive pe care le includem în alimentația zilnic, proteinele sunt recunoscute pentru faptul că se digeră mai greu, fapt ce ajută la menținerea pentru perioade mai lungi de timp a senzației de sațietate.

Cu alte cuvinte, ele rămân mai mult timp în stomac, ceea ce ne ajută să ne simțim sătui. Nu ezita să consumi zilnic alimente bogate în proteine, printre care carnea de curcan, tonul, ouălele, legumele, dar și iaurtul grecesc.

Cel mult două porţii de fructe pe zi

Deși fructele au un conținut bogat de zaharuri naturale și de fibre, consumul a mai mult de două porții pe zi poate face ca senzația de foame să reapară tot mai des.

La aceste concluzii au ajuns specialiștii în nutriție după ce au efectuat mai multe analize pe un număr mai mare de voluntari. Mai ales că multe persoane obișnuiesc să mănânce fructe și pe post de gustare în timpul zilei, atunci senzația de sațietate este una de scurtă durată.

Mănânci mult prea repede

Cu toate că ritmul zilnic este unul tot mai alert, nutriționiștii ne recomandă să nu uităm cât de important este pentru sănătate să luăm masa în tihnă.

Și asta nu doar pentru că este benefic pentru digestie, ci și senzația de sațietate se menține pentru mai mult timp. Dacă mestecăm mai mult timp alimentele atunci și creierul percepe pentru mai mult timp senzația de sațietate.

Nu te odihnești suficient

Încerci să te împarți cu brio între sarcinile de la locul de muncă, cele de acasă, iar faptul că te culci tot mai târziu a devenit o obișnuință? Deși nu resimțim imediat starea de oboseală generală, organismul nu întârzie să ne dea semne că acest lucru ne afectează.

Unul dintre aceste semne este și senzația foame pe care o ai aproape tot timpul. Explicația specialiștilor este una simplă: lipsa unui program de somn interacționează cu mecanismul hormonilor leptină și grelină, cei care sunt responsabili pentru reducerea apetitului alimentar. Mai mult, persoane tind să mănânce mai mult pentru a compensa starea de oboseală și cea de letargie pe care o au.

Află trucuri utile ca să păcălești senzația de foame AICI

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Unde votăm pe 24 noiembrie și cum afli la care secție de votare ești arondat. Mulți oameni vor vota în alte locuri față de cele în care erau obișnuiți
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Joe Biden condamnă mandatele de arestare emise de CPI împotriva liderilor israelieni
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili