Monica Macovei: Ambasadorul SUA are tot dreptul să vorbească despre procurorul-şef al DNA

După ce ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, şi-a manifestat sprijinul pentru o eventuală numire a lui Daniel Morar în funcţia de procuror general al României, Monica Macovei a declarat că şeful diplomaţiei americane la Bucureşti "are tot dreptul" să facă astfel de aprecieri, pentru că Departamentul de Stat al SUA a "finanţat" atât DIICOT, cât şi DNA şi este interesat de ce se întâmplă cu această "investiţie", a declarat, duminică, vicepreşedintele PDL Monica Macovei.
Romania TV
20 mai 2012, 12:29
Monica Macovei: Ambasadorul SUA are tot dreptul să vorbească despre procurorul-şef al DNA

Fost ministru al Justiţiei, Monica Macovei a precizat că ambasadorul SUA în România şi-a arătat aprecierea faţă de procurorul-şef al DNA Daniel Morar, nefiind pentru prima dată când o face şi a apreciat că Mark Gitenstein are tot dreptul să facă astfel de comentarii.

„Da, are tot dreptul ambasadorul american, sau alţi ambasadori, să facă astfel de comentarii, pentru că SUA, Departamentul de Stat, a finanţat atât DIICOT, cât şi DNA, adică parchetele specializate pe crimă organizată şi corupţie. Sigur că-i interesează ce se întâmplă cu investiţia lor, în sens de eficienţă. Doi: au investitori străini. Investorii străini sunt interesaţi să nu fie corupţie în România. Cine luptă cu corupţia din România, la nivel de investigaţii? DNA. Deci e firesc şi normal să fie îngrijorat şi să-şi spună părerea cu privire la cum e condus DNA, dacă e condus eficient împotriva corupţiei sau nu”, a explicat vicepreşedintele PDL.

Europarlamentarul PDL a reamintit un moment din 2007, când ministrul al Justiţiei era Tudor Chiuariu, care a încercat „să-l dea jos pe Ţuluş, un şef de secţie la DNA” şi atunci au „sărit” ambasadorii olandez, britanic, american, care au mers la CSM şi au făcut declaraţii publice împotriva cererii ministrului Justiţiei.

„Îi interesează pe toţi corupţia, repet, cel puţin pentru motivul că au investiţii străine în România, că vor să aducă investitori care sunt opriţi de corupţie. Deci, da, vor fi mereu interesaţi de cine conduce instituţiile anticorupţie şi de eficienţa acestor investiţii”, a adăugat vicepreşedintele PDL.

Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein a declarat, într-un interviu la TVR Info, că va discuta cu noul ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean despre o eventuală numire a lui Daniel Morar ca procuror general, reiterând că îl consideră pe acesta o persoană cu „integritate şi credibilitate” şi că, dacă acesta nu va ajunge la conducerea Parchetului, atunci speră că va fi găsită o persoană de acelaşi nivel.

Ambasadorul american a mai spus că „vorbeşte sporadic” cu europarlamentarul PDL Monica Macovei şi o consultă în chestiuni legate de sistemul de justiţie, chiar dacă nu poate spune că întâlnirile cu aceasta sunt „constante”.

„Vorbim sporadic. Nu avem întâlniri constante. Atunci când am întrebări legate de sistemul de justiţie, discut cu multe persoane din această ţară, printre care şi Monica. Respect foarte mult părerile ei, la fel şi Guvernul SUA. A vizitat Statele Unite, atât în timpul mandatului de ministru al Justiţiei, cât şi după, şi este foarte respectată în SUA”, a mai afirmat ambasadorul.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalii republicani cer demisia lui Joe Biden după retragerea sa din cursa pentru realegere
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'