Această serie de demisii este percepută ca un semn de regres la unul din puținele grupuri media independente din Rusia, într-un peisaj dominat de media de stat care urmează îndeaproape linia Kremlinului, comentează agenția britanică de știri.
Un articol publicat miercuri în ziarul grupului despre o fermă de scoici care urma să fie înființată lângă o proprietate din sudul Rusiei a lui Vladimir Putin a fost picătura care a umplut paharul, a declarat pentru Reuters sursa din cadrul RBK.
‘Kremlinul a fost iritat și s-a plâns la acționarul grupului’, a declarat sursa citată sub protecția anonimatului. Kremlinul a negat în mod repetat că Putin ar avea vreo legătură cu proprietatea în cauză.
Întrebat despre acest caz, Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a declarat vineri pentru Interfax că plecările redactorilor șefi nu au nicio legătură cu presiunea Kremlinului sau cu politica.
Ziarul RBK a provocat iritare la Kremlin în ultimele luni, relatând despre interesele de afaceri ale ginerelui lui Putin, dar și despre persoanele din cercul apropiaților lui Vladimir Putin ale căror nume au apărut în urma dezvăluirilor din scandalul ‘Panama Papers’.
Un proeminent comentator pro-Kremlin, Dmitri Kiseliov, a arătat un număr al ziarului la televiziunea de stat pentru a acuza ceea ce el a caracterizat drept ajutoare ale americanilor care sunt gata să-l lege pe Putin de companiile offshore ‘în orice mod posibil’, potrivit Agerpres.
Elizaveta Osetinskaia, directorul editorial al întregului grup media, Maksim Solius, redactor șef al ziarului RBK, și Roman Badanin, redactor șef al agenției de știri a RBK, și-au prezentat demisiile, a anunțat compania.
Citeşte şi Jurnalişti care şi-au pierdut viaţa, în 2014, în zone de conflict
‘În ultimul timp am vorbit mult despre cum putem să continuăm să dezvoltăm RBK și nu am reușit să ajungem la un consens asupra unor lucruri importante, așa că am decis să ne despărțim’, a afirmat Nikolai Molibog, directorul general al companiei.
RBK este deținut de Onexim, un grup controlat de miliardarul Mihail Prohorov, care a candidat împotriva lui Putin în alegerile prezidențiale din 2012 cu o platformă liberală moderată. Se pare că Onexim dorea să-l concedieze doar pe redactorul șef al ziarului, dar ceilalți doi și-au dat și ei demisia cu acest prilej.
Onexim, ale cărui birouri au fost percheziționate luna trecută de poliție, a refuzat să comenteze.