Un avocat a explicat pentru HotNews ca demersul Rodicai Bastea in justitie poate aduce pentru ea si sotii Iohannis o extindere a perioadei in care , in calitate de coproprietari si mostenitori, cei trei pot incasa bani din inchirierea imobilului din centrul Sibiului.
Mai mult, deschiderea a doua actiuni in instanta de catre Rodica Bastea, prin care se solicita acelasi lucru, si anume contestarea unui act declarat deja nul de o alta instanta, ar amana si mai mult judecarea solicitarii. Dar de ce au facut avocatii Rodicai Bastea doua actiuni in instanta, la distanta de o saptamana unul de altul, avand acelasi obiect? Avocatul consultat de HotNews.ro sustine ca este unul din tertipurile avocatesti pentru a fenta repartitia aleatorie a dosarului, in sensul ca in acest fel incearca sa ajunga cu dosarul la un complet mai favorabil.
Citeşte şI: Este oficial! Klaus Iohannis a pierdut cea mai valoroasă casă din Sibiu! A fost radiat din Cartea Funciară
Pe data 1 aprilie, la cinci zile de la depunerea de catre Administratia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP) Sibiu a solicitarii de radiere din cartea funciara a dreptului de proprietate al sotilor Iohanis, Bastea Rodica a solicitat, in calitate de mostenitor, inregistrarea pe rolul Tribunalului Sibiu a unui proces avand ca obiect „succesiunea”. Sase zile mai tarziu, in data de 7 aprilie, Rodica Bastea mai inainteaza o actiune in aceeasi instanta avand ca obiect tot succesiunea. La o luna distanta, fiscul sibian arata care sunt efectele actiunilor in instanta ale Rodicai Bastea, coproprietar al imobilului din str. Nicolae Balcescu nr. 29 Sibiu in baza certificatului de mostenitor pe care justitia l-a declarat in mod definitiv nul.
„Deoarece institutia noastra a fost instiintata de catre biroul notarial individual ca a intervenit o notificare din partea unui presupus mostenitor referitor la o actiune in instanta, avand ca obiect constatarea nulitatii certificatului de mostenitor (…) procedura succesorala se poate suspenda in cazul in care mostenitorii sau alte persoane interesate prezinta dovada ca s-au adresat instantei de judecata pentru stabilirea drepturilor lor”, a explicat fiscul sibian, citat de Turnul Sfatului.
Un avocat a explicat pentru HotNews ca procedura succesorala a fost suspendata de catre notar in baza art. 107 din Legea 36/1995 a notarilor publici care specifica ca „procedura succesorala se poate suspenda” in cazul in care „mostenitorii sau alte persoane interesate prezinta dovada ca s-au adresat instantei de judecata pentru stabilirea drepturilor lor”.
Avocatul a precizat ca prin amanarea inregistrarii imobilului in cartea funciara a statului roman drept proprietar se urmareste mentinerea imobilului in proprietatea actualilor proprietari (familia Iohannis si Rodica Bastea) pentru ca acestia sa poate incasa in continuare bani din inchirierea imobilului.
Mai mult, prin introducerea pe rolul Tribunalului Sibiu a doua actiuni cu acelasi obiect folosind un artificiu procedural s-ar urmari intinderea perioadei in care, legal vorbind, proprietarii pot incasa chiria. Avocatul consultat de HotNews sustine ca depunerea a doua actiuni cu acelasi obiect este posibila prin omiterea procedurii de regularizare, care specifica ca reclamantul trebuie sa precizeze daca a mai sesizat instanta cu o alta cauza avand acelasi obiect si parti procesuale. Astfel, perioada in care proprietarii pot incasa legal chiria se mai poate prelungi si mai mult, deoarece ulterior se poate solicita conexarea celor dosare – ceea ce se traduce prin termene de judecata suplimentare. Si mai important este faptul ca prin folosirea acestui procedeu, practic, Rodica Bastea poate alege din cele doua complete de judecata care au fost alese sa judece cele doua actiuni completul de judecata favorit.