Tehnologia ne tâmpeşte. Psiholog: Oamenii devin din ce în ce mai lenţi în gândire. Am intrat in transa

Evolutia tehnologica fara precedent, de care am avut parte in ultimele doua decenii, nu ne-a ajutat sa devenim mai destepti sau mai iscusiti, ci din contra, sunt de parere psihologii. Mai mult, specialistii sustin ca, din cauza comportamentului obsesiv-compulsiv in relatie cu tehnologia, oamenii au inceput sa isi piarda abilitatile cognitive si dexteritatile, iar efortul nostru intelectual a fost preluat in mare masura de tehnologia actuala.
Roxana Gagiu
16 mai 2016, 14:34
Tehnologia ne tâmpeşte. Psiholog: Oamenii devin din ce în ce mai lenţi în gândire. Am intrat in transa

Psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, crede ca tehnologia avansata nu a adus rasei umane numai parti pozitive (accesul la informatie, comunicarea virtuala la distanta etc.), dar si multe deservicii care vor afecta doua sau chiar trei generatii de acum incolo.

„Tehnologia actuala, iar un exemplu cat se poate de relevant este tehnologia touchscreen, imita gesturile tactile ale bebelusilor, iar oamenii vor capata in timp, daca nu au facut-o deja, automatisme specifice nou-nascutilor, fapt care nu le ofera oportunitati de evolutie intelectuala, ci de involutie. Din intamplare am vazut o persoana in metrou care, fara sa isi dea seama, pipaia o revista si astepta sa se intample operatiuni specifice tabletelor. Cand a iesit din transa, a tresarit si si-a dat seama ca e doar o revista, insa ce am remarcat a fost automatismul deja format. Acest automatism il putem observa cel mai mult la generatiile tinere”, declara psihologul Plesea.

Atunci cand tehnologia a aparut in vietile noastre, argumentul care ne-a captivat – la propriu – a fost castigul transparentei si a rapiditații cu ajutorul carora vom putea vedea si avea orice, oriunde si oricand.

„Totul a fost o iluzie foarte bine uneltita de catre cei care au introdus tehnologia avansata pe piata, iar apogeul iluziei a fost atins atunci cand telefoanele mobile au devenit principalul obiect folosit de mana omului. In acest moment, mintea a inceput sa stea. Acesta fiind momentul critic cand tehnologia a pus stapanire totala pe vietile noastre, iar studiile au aratat ca ne-am pierdut foarte mult din ceea ce numim ascutimea si auto-reglarea mintii, oamenii devenind din ce in ce mai lenti in gandire, operatiile mentale – care odinioara pareau simple (spre exemplu, 5×12) – nu mai sunt la indemana oricui, iar iluzia prieteniei sau a reputatiei online ne-a impins pana la cel mai inalt grad de depresie pe care l-a cunoscut omenirea”, considera psihologul Alexandru Plesea.

Oamenii nu le mai zambesc nici macar telefoanelor

In ceea ce priveste satisfacerea nevoilor emotionale, la inceput, tehnologia reusea sa le aduca zambete si fericire oamenilor, in mare parte cauzate de curiozitatea noului in viata noastra. Cu cat tehnologia a devenit parte activa si de neseparat din vietile noastre, cu atat relatia cu tehnologia a devenit latenta, iar oamenii au ajuns pana in stadiul in care nici macar nu mai zambesc telefonului mobil, atunci cand primesc imagini sau texte amuzante. Toate starile noastre – fericire, iubire, tristete, furie etc. – au fost convertite in stari virtuale, iar oamenii au adoptat in viata reala acea atitudine pe care o putem numi „poker face” (nu mai schiteaza niciun gest).

„Contactul vizual si emotional intre oameni a scazut foarte mult, iar multi dintre noi am intrat in transa, viata noastra reala fiind pe pilot-automat: mancam, mergem la job, lucram, dormim, fara sa mai constientizam actiunile noastre. Am uitat cum e sa mai traim in viata reala, toate nevoile noastre de interactiune interumana, de oferit sau de primit iubire, incercam sa ni le satisfacem in lumea virtuala”, declara psihologul.

Cum sa ne recapatam dexteritatile si cum sa ne reechilibram viata

Psihologul Alexandru Plesea susține ca un viciu sau un comportament obsesiv-compulsiv nu poate fi vindecat prin interzicere totala, ci prin construirea unui program in care acel viciu sa ne ocupe, pe zi ce trece, din ce in ce mai putin timp.

„E util pentru noi sa invatam sa ne reechilibram viata, deoarece la ora actuala talerul balantei din vietile multor oameni este inclinat aproape total in dreptul vietii virtuale. De asemenea, putem sa ne recapatam dexteritatea, abilitatile cognitive (ascutimea si iscusinta mintii), concentrarea eficienta si chiar memoria, prin realizarea unui program zilnic alocat exercitiilor fizice, dar mai ales mentale, ca de exemplu: exercitii echilibrare emisfere (logica + creativitatea la un loc), exercitii de atentie, exercitii de vizualizare si intuitie, exercitii de respiratie si oxigenare a creierului, exercitii de meditatie, toate acestea antrenate si aducand rezultate rapide si extraordinare printr-o dieta si somn corespunzator „, conchide psihologul Alexandru Plesea.

Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este psihoterapeut si hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitați au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitațile pe care mintea noastra inca le are latente.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Insula din Grecia mai ieftină decât Mykonos sau Santorini. Nu mulți români au auzit de ea
Capital.ro
Înregistrare și declarație la ANAF. Fiscul nu mai permite evitarea plății. Ordin până pe 31 decembrie
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Pedepse de neevitat pentru șoferi. Nu mai ai ce face cu mașina
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Șoferii amendați pe loc din cauza permisului. NU se ține cont că e valabil
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster