LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ. Ce paşi trebuie să urmezi pentru a scăpa de credit

Legea dării în plată a intrat în vigoare în data de 13 mai. În primele patru zile, ceva mai mult de 100 de debitori la nivelul întregii ţări au făcut notificări către bănci pentru a-şi preda imobilul.
Ionela Marcu
17 mai 2016, 08:01
LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ. Ce paşi trebuie să urmezi pentru a scăpa de credit

Procedura dării în plată nu este una complicată, dar, în cele mai multe cazuri, va fi contestată de către bănci. Pot apela la această procedură legală doar persoanele care au luat credite de până în 250.000 de euro pentru a achiziţiona o locuinţă.
Cele mai multe bănci din România au contestat puternic această lege, considerând-o neconstituţională. Ea a fost votată în parlament, promulgată de preşedintele României şi avizată de Curtea Constituţională în urma unei sesizări.

1.Ce trebuie să facă o persoană pentru a scăpa de datoria către bancă prin predarea casei?
Trebuie să-şi angajeze un avocat care să facă o notificare către bancă cum că debitorul doreşte să predea imobilul şi să scape de datorie.

Atenţie! Notificarea poate fi făcută şi prin notar sau prin executor, dar în final, se va ajunge tot la avocat pentru că băncile vor contesta în instanţă notificările primite.

2. Ce trebuie să conţină notificarea?
Acest document e o cerere prin care debitorul îi cere băncii să-i transfere proprietate imobilului pentru care a făcut împrumutul. Pe lângă elementele de identificare a contractului dintre bancă şi persoană, trebuie trecute în notificare „două zile diferite şi un interval legal pentru ca reprezentanţii legali ai băncii să aibă posibilitatea de a se întâlni cu debitorul pentru a realiza documentul de transfer al proprietăţii şi închiderea contractului de împrumut”, scrie un avocat specializat.

3. Ce taxe trebuie să plătiţi?
Băncile vor contesta în instanţă toate notificările primite chiar dacă sunt conform legii. Aşa că persoanele care apelează la această formulă pentru a scăpa de plata creditului imobiliar, trebuie să se aştepte la un proces. Întocmirea notificării ar trebui să coste în jur de 200 de lei, iar onorariul avocatului pentru un proces în prima instanţă – 2000 de lei, iar pentru apel încă 1000 de lei, conform cotidianului „Libertatea”. Durata procesului este estimată în acest moment la un an de zile. În cazul în care debitorul câştigă procesul cu banca, acesta îşi va recupera cheltuielile de judecată.

4. Ce ar trebui să faceţi înainte de a realiza notificarea?
Dacă vreţi să păstraţi imobilul, cel mai bun lucru ar fi să începeţi o negociere cu banca pentru schimbarea contractului de credit. Scoaterea comisioanelor ascunse, transferul creditului într-o altă moneda, recalculcarea dobânzii poate face rata suportabilă, iar atunci debitorul îşi păstrează casa şi continuă plata ratelor. Acesta poate folosi opţiunea „dării în plată” ca pe o soluţie extremă.

5. Cine pierde şi cine câştigă în urma dării în plată?
Nu pierde şi nu câştigă nimeni.

Ambele părţi sunt afectate de o astfel de soluţie. Banca se alege cu un „contract toxic”, nu va reuşi să încaseze suma proiectată şi trecută în contabilitate la momentul încheierii contractului de creditare, iar debitorul rămâne fără casă, un bun pentru care a plătit deja, lună de lună, un umăr de ani. Acei bani vor fi pierduţi.

La legea dării în plată s-a ajuns din cauza faptului că după instalarea crizei şi a creşterii abrupte a francului elveţian, băncile şi debitorii nu au găsit o cale de negociere astfel încât ultimii să scape de o parte din povara creditelor imobiliare. Cum această povară e resimţită la nivelul întregii societăţi, o reglemetare legală a conflictului a apărut firesc.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Georgescu a sărit în vârf, Ciolacu și Lasconi se luptă pentru locul doi
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Dezvăluire bombă! Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: “Nole a fost primul om care m-a dus într-un bar!”
Capital.ro
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Pericolul ascuns din frizerie. Multe persoane s-au îmbolnăvit
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
StirileBZI
Românii vor primi ajutoare înainte de Sărbători! Ce decizie a luat Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Rusia declară că a respins un atac ucrainean nocturn în regiunea Kursk
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”