Jaf la POSDRU. Ponta: Începem să curăţăm mizeria lăsată de Lăzăroiu, Botiş şi Sulfina Barbu VIDEO

Premierul Victor Ponta a declarat luni că au fost depistate mari nereguli privind modul cum s-a desfăşurat, în 2010 şi 2011, Programul Operaţional Sectorial de Devoltare a Resurselor Umane (POSDRU) şi a avertizat că România riscă să piardă definitiv banii europeni. Ponta a spus că ceea ce s-a întâmplat "este un noian de fraude şi folosire ilegală a banilor" şi a arătat că principalii vinovaţi sunt foştii miniştri PDL de la Muncă, Ioan Botiş, Sebastian Lăzăroiu şi Sulfina Barbu. 
Romania TV
21 mai 2012, 07:14
Jaf la POSDRU. Ponta: Începem să curăţăm mizeria lăsată de Lăzăroiu, Botiş şi Sulfina Barbu VIDEO

Potrivit lui Ponta, România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 milioane euro în acest an şi 1,1 miliarde euro anul viitor prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului în intervalul 2010-2011.

Pierderea fondurilor europene ar rezulta din suspendarea tuturor plăţilor aferente acestui program.

Ponta a precizat că a sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă, care gestionează astfel de probleme, iar Guvernul va încerca să aplice un program de acţiuni prin care să evite pierderea fondurilor europene.

Premierul a explicat că, în cazul în care acest program nu va putea fi aplicat până la sfârşitul anului, va dispune o măsură „radicală” de restructurare totală a Autorităţii de Management a POSDRU, inclusiv cu riscul reacreditării. Reacreditarea însă ar presupune ca POSDRU să redevină operaţional abia în ianuarie 2014.

Premierul a arătat totodată că persoanele vinovate trebuie să răspundă civil şi penal pentru acest „jaf”. Şeful Guvernului a prezentat mai multe date primite „pe căi neoficiale” dintr-un audit al POSDRU, care relevă că din totalul celor două miliarde euro puse la dispoziţie României prin acest program au fost decontate sume reprezentând doar 6% din total, fiind semnate 2.500 de contracte, existând grave probleme de evaluare a proiectelor şi a modului de control.

Premierul a mai arătat că în sistemul informatic aveau acces 350 persoane neautorizate, iar salariile plătite pentru activităţi are presupuneau doar „patru ore de arhivare: erau cuprinse între 3.500 euro şi 10.000 euro lunar. Un exemplu al neregulilor prezentat de autorităţi a fost acela că salvamarii erau instruiţi prin acest program nu pe litoral, ci în alte zone ale ţării.

Ponta susţine că principalii vinovaţi de situaţia de la POSDRU sunt miniştrii Muncii din guvernarea PDL. „Începem să curăţăm mizeria şi hoţiile lăsate în urmă de Botiş, de Lăzăroiu şi de Sulfina Barbu. Anul acesta, bani de la POSDRU, din fericire e vorba doar de o sută de milioane de Euro, spun din fericire, pentru că anul viitor trebuie să salvăm 1,1 miliarde de Euro, pentru că ceea ce s-a întâmplat la POSDRU sub conducerea acestor trei miniştri este un noian de fraude, de folosire ilegală a banilor, motiv pentru care CE va lua faţă de România cea mai radicală măsură posibilă, adică suspendarea fondurilor”, a precizat ulterior Ponta, la sediul Uniunii Social-Liberale.

El a precizat că ceea ce s-a descoperit la POSDRU este o „uriaşă reţea de proastă gestionare şi de fraudare a banilor” sub aceşti trei foşti miniştri şi sub şefii de la Autoritatea de Management.

„Cred că v-o amintiţi cu toţii pe doamna Zevedei, prietena doamnei Udrea. Acum ne trezim cu o dublă pagubă: nici nu mai luăm banii de la UE şi ne trezim că trebuie să-i dăm din bugetul de stat banii aceia pentru că contractele au fost aprobate fără respectarea niciunei proceduri legale sau europene de către fostele conduceri. Mai mare gaură dată bugetului României decât au dat aceşti trei oameni membri de frunte ai PDL încă nu am găsit„, a spus Ponta.

El a precizat că nu doreşte să vorbească în acest moment despre plângeri penale împotriva celor trei miniştri şi că vrea ca oamenii să ştie că din cauza acestor miniştri pe care i-a calificat drept incompetenţi nu există bani.

Potrivit premierului, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, i-a sesizat fostului premier Emil Boc neregulile de la POSDRU şi că acesta şi foştii miniştri ai Muncii Ioan Botiş, Sebastian Lăzăroiu şi Sulfina Barbu nu au făcut nimic în acest sens.

„Orban a sesizat. Asta este marea problemă. Pentru că primul pe care l-am întrebat a fost Orban. Mi-a arătat că a sesizat de firecare dată către premierul Boc, către cei trei miniştri. Nu s-a întâmplat niciodată nimic pentru că erau toţi acolo în reţea”, a spus Ponta, la sediul USL.

El a precizat că Ministerul Afacerilor Europene a făcut rapoarte şi sesizări către Ministerul Muncii şi către Autoritatea de Management, care nu au fost soluţionate.  „Putea domnul Boc să o sancţioneze pe doamna Zevedei? Ştiţi foarte bine. Sau pe domnul Lăzăroiu ? Se supăra Cotroceniul. Sau pe doamna Barbu? Se supăra PDL”, a spus Ponta.

Le-am cerut miniştrilor să vină foarte clar cu un to do list cu măsuri legislative, organizaţionale, pentru următoarea lună. În sistemul informatic de la POSDRU intră 350 de persoane – s-a făcut un audit luna trecută de către STS – intră 350 de persoane neautorizate, ca să înţelegeţi despre ce vorbim. Este un jaf acolo„, a conchis Ponta.

În urmă cu două săptămâni, Ioan Mang, atunci ministru al Educaţiei, a declarat că este posibil ca în două săptămâni programele POSDRU să fie din nou suspendate, adăugând că, din informaţiile pe care le are, „există grave probleme cu finanţările pe POSDRU”.

Comisia Europeană a decis, în 21 februarie, întreruperea rambursărilor pentru declaraţiile de cheltuieli din cadrul POSDRU, măsura putând fi menţinută cel mult şase luni.

Ulterior, potrivit Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Comisia Europeană a anunţat decizia de reluare a plăţilor pentru POSDRU, hotărâre care se bazează pe progresele înregistrate în implementarea programului, ce au fost reflectate în raportul Autorităţii române de Audit transmis CE în 5 martie.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Țeapa luată de o româncă pe litoralul românesc. A făcut rezervare la un hotel care nici nu exista, iar ce a urmat a fost complet neașteptat
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Secretele unui somn eficient. Cum te pui pe picioare peste noapte
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Donald Trump anunţă întâlnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Mar-a-Lago
MediaFlux
O ALTĂ DEMISIE în SUA! După BIDEN, a PLECAT și EA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!