„Decizia de a demisiona din funcţia de manager al Spitalului Judeţean Oradea aparţine fiului meu. Înainte să se înscrie la concurs m-a întrebat dacă ar intra într-o situaţie de incompatibilitate. I-am spus că nu cred că este incompatibilitate. Dacă este fiul ministrului trebuie să fie şomer şi să plece din ţară”, a declarat, luni, Ritli Ladislau, potrivit Mediafax.
El a precizat că primăria a fost cea care a organizat concursul, iar în comisie a fost şi un reprezentant al Ministerului Sănătăţii. „Atunci când s-a făcut comisia nu se ştia cine se va înscrie la concurs”, a subliniat ministrul Sănătăţii.
Ritli Ladislau Csongor a renunţat, în 11 noiembrie, la postul de manager al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, după ce Agenţia Naţională de Integritate a cerut autorităţilor locale informaţii cu privire la modul în care a avut loc concursul pentru această funcţie.
Fiul ministrului Sănătăţii şi-a anunţat gestul printr-o scrisoare înregistrată la Primăria Oradea, de unde a fost expediată şi Spitalului Judeţean, în 11 noiembrie, prin fax.
Potrivit scrisorii, Ritli Csongor Ladislau a dorit să renunţe la funcţie deoarece consideră că reputaţia tatălui său şi măsurile de reformă propuse de acesta sunt mai importante decât numirea sa la şefia Spitalului Judeţean din Oradea.
ANI verifică dacă ministrul Sănătăţii a numit personal un angajat al instituţiei în comisia care a organizat concursul pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Judeţean Oradea, câştigat de fiul lui Ritli Ladislau, ministrul fiind suspectat de conflict de interese.
Surse din Agenţia Naţională de Integritate (ANI) au declarat, pentru Mediafax, că ministrul Sănătăţii era deja verificat „pe partea de avere” de către inspectorii de integritate, după ce, la doar câteva zile după numirea sa în funcţie, presa a relatat despre legăturile sale cu mai multe firme care nu ar fi fost menţionate în declaraţiile de avere depuse anterior.
„Acum inspectorii au extins cercetările cu privire la un posibil conflict de interese”, au declarat sursele citate.
Potrivit acestora, ANI vrea să vadă dacă Ritli Ladislau l-a desemnat personal pe angajatul Ministerului Sănătăţii în comisia de concurs pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Clinic Judeţean Oradea, concurs câştigat de fiul ministrului, care a fost unicul candidat.
Juristul Adrian Cocoş, actualul şef al Direcţiei de Resurse Umane din Ministerul Sănătăţii, a reprezentat în comisia de concurs instituţia de la care a fost detaşat la minister – Direcţia de Sănătate Publică Bihor, şi nu ministerul.
La concursul programat între 24 şi 28 octombrie şi-au depus candidaturile managerul interimar Gavril Grebenişan şi Ritli Ladislau Csongor, fost manager al Spitalului de Recuperare din Băile Felix între anii 2007-2009.
Pentru că Grebenişan şi-a retras candidatura cu două ore înaintea începerii primei probe, comisia de concurs a decis ca toate cele trei probe să fie susţinute de Ritli jr. în aceeaşi zi, declarându-l câştigător după patru ore, fără a mai lăsa un interval de timp în care rezultatul să poată fi contestat.
Comisia de concurs a fost condusă de viceprimarul Oradiei, dr. Gheorghe Carp, fost subaltern şi apoi fost şef al actualului ministru al Sănătăţii la Spitalul Municipal Oradea, iar ceilalţi doi membri au fost Adrian Cocoş, şeful Direcţiei Resurse Umane din Ministerul Sănătăţii (care însă a reprezentat Direcţia de Sănătate Publică Bihor) şi conferenţiarul dr.Ciprian Brisc (reprezentând Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea).
Instalarea lui Ritli jr. în funcţia de manager al Spitalului Judeţean din Oradea, ca urmare a câştigării concursului din 24 octombrie, era prevăzută pentru data de 1 noiembrie, însă primarul municipiului, Ilie Bolojan, a decis să amâne revocarea din funcţie a interimarului Gavril Grebenişan, precum şi numirea lui Ritli jr., pe motiv că managerul interimar are de finalizat mai multe proiecte pe care tot el le-a început.