Decizia a fost luată, miercuri, în şedinţa Executivului, în ideea „responzabilizării” băncilor participante la program, a explicat Dragu.
„Finanţatorii eligibili participanţi în cadrul programului nu pot prelua solicitări de acordare a unei finanţări garantate dacă acestea conduc la depăşirea plafonului alocat. În cazul în care prevederea nu se respectă, responsabilitatea cu privire la modalitatea de soluţionare a acestor situaţii revine în totalitate finanţatorului”, a anunţat Anca Dragu.
Ea a adăugat că Ministerul Finanţelor a introdus aceste prevederi în Hotărârea de Guvern prin care s-a crescut plafonul alocat programului pentru a preîntâmpina situaţia în care băncile ar prelua cereri de credit care ar duce la depăşirea plafonului alocat.
Referitor la Programul Prima casă, ministrul a anunţat că din 2009, anul lansării sale, şi până în prezent au fost acordate peste 170.000 de garanţii, reprezentând un volum de garantare de 15 miliarde de lei, aferent la finanţări de aproximativ 30 de miliarde de lei.
Plafonul de garanţii pentru anul 2016 al Programului Prima casă a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, potrivit unei Hotărâri adoptate în şedinţa de miercuri a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice.