„Este într-o mare eroare domnul prim-ministru, aşa cum ne-a obişnuit, este cu informaţiile nefundamentate. În perioada în care am fost ministru, au fost efectuate plăţi de către Comisia Europeană în valoare de 190 milioane de euro, ceea ce cred că poate fi verificat şi plăţile au fost decontate de către Comisia Europeană”, a explicat Sulfina Barbu.
Ea a arătat că pe perioada mandatului său de ministru a identificat o listă de 348 de proiecte cu potenţial risc şi acea listă a fost dată către Autoritatea de management pentru a fi verificată.
„Am identificat o listă de 348 de proiecte cu potenţial risc şi acea listă a fost dată către Autoritatea de managament pentru a fi verificată de toate acele contracte şi nu au fost lansate ghidurile tocmai pentru că am identificat nereguli în proiect şi împreună cu comitetul de monitorizare şi Comisia Europeană a fost întocmită o listă de măsuri de corecţie pe Programul operaţional dezvoltarea resurselor umane tocmai pentru a fi corectate atât întârzierile, cât şi plăţile care au fost făcute în avans şi întârzieri în justificarea plăţilor în avans. Deci, lucrurile acestea au fost stabilite împreună cu cei de la Comisia Europeană în perioada de patru luni cât am stat în minister”, a explicat Sulfina Barbu.
Întrebată dacă ştia de nereguli de genul cursuri de salvamari în toată ţara sau oameni care primeau salarii lunare de 10 mii de euro pentru patru ore lucrate, Sulfina Barbu a arătat că „au fost identificate în domeniul salarizării salarii foarte mari şi a dispus către organismul intermediar de la Ministerul Educaţiei care are două organisme intermediare pe POSDRU să facă verificările şi corecţiile necesare, astfel încât salarizarea să fie adusă în acord cu salarizarea profesorilor.
„Toate aceste lucruri sunt dovedite de Autoritatea de management şi pot fi verificate. Trebuie să ne uităm dacă ghidurile care au fost lansate, pentru că în perioada mandatului meu nu au fost ghiduri lansate, atunci când au fost lansate ghidurile, dacă proiectele sunt în concordanţă cu ghidurile şi dacă s-au respectat prevederile de acolo. Dar asta trebuie verificat pe fiecare proiect în parte şi pe fiecare finanţare în parte”, a precizat Barbu.
Întrebată care ar fi şansele ca România să piardă finanţarea europeană, Sulfina Barbu a arătat că speră că vor fi făcute toate eforturile atât de organismele intermediare, cât şi de Autoritatea de management, astfel încât fondurile să nu fie pierdute.
„A fost o întrerupere de plăţi de o lună şi ceva, după cum ştiţi, iar pentru ce se întâmplă acum trebuie să iasă responsabili şi să spună care e situaţia la zi”, a adăugat Barbu.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la sediul USL, că foştii miniştri ai Muncii Ioan Botiş, Sebastian Lăzăroiu şi Sulfina Barbu au dat cea mai mare gaură bugetului României pe care a identificat-o până în prezent.
„Începem să curăţăm mizeria şi hoţiile lăsate în urmă de Botiş, de Lăzăroiu şi de Sulfina Barbu. Anul acesta, bani de la POSDRU, din fericire e vorba doar de o sută de milioane de Euro, spun din fericire, pentru că anul viitor trebuie să salvăm 1,1 miliarde de Euro, pentru că ceea ce s-a întâmplat la POSDRU sub conducerea acestor trei miniştri este un noian de fraude, de folosire ilegală a banilor, motiv pentru care CE va lua faţă de România cea mai radicală măsură posibilă, adică suspendarea fondurilor”, a spus Ponta, precizând că acum poate vorbi pentru că este la sediul Uniunii Social-Liberale.
România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 milioane euro în acest an şi 1,1 miliarde euro anul viitor prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului în intervalul 2010-2011, a declarat anterior premierul Ponta, la Palatul Victoria.
El a arătat că a sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă, care gestionează astfel de probleme, şi că Guvernul va încerca să aplice un program de acţiuni prin care să evite pierderea fondurilor europene şi că, dacă acest program nu va putea fi aplicat până la sfârşitul anului, va dispune o măsură „radicală” de restructurare totală a Autorităţii de Management a POSDRU, inclusiv cu riscul reacreditării.
Premierul a arătat totodată că persoanele vinovate trebuie să răspundă civil şi penal pentru acest „jaf”.
Comisia Europeană a decis, în 21 februarie, întreruperea rambursărilor pentru declaraţiile de cheltuieli din cadrul POSDRU, măsura putând fi menţinută cel mult şase luni.
Ulterior, potrivit Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Comisia Europeană a anunţat decizia de reluare a plăţilor pentru POSDRU, hotărâre care se bazează pe progresele înregistrate în implementarea programului, ce au fost reflectate în raportul Autorităţii române de Audit transmis CE în 5 martie.