‘Capacitățile’ militare rusești în Siria ‘sunt aproape aceleași sau aproape identice’ celor existente înaintea anunțării retragerii parțiale de către președintele rus, a indicat colonelul Steve Warren, purtător de cuvânt al coaliției internaționale (Operation Inherent Resolve) care acționează împotriva grupării Stat Islamic (SI).
Rușii ‘continuă să aibă forțe aeriene acolo, ei continuă să aibă forțe terestre, ei continuă să aibă artilerie’, a indicat colonelul Warren. ‘Ei au, de asemenea, forțe speciale (Spețnaz) care acordă consiliere și asistență forțelor siriene’, a adăugat el.
Dar bombardamentele aeriene rusești sunt în prezent mai orientate împotriva jihadiștilor din gruparea Stat Islamic (SI) decât împotriva grupurilor rebele care i se opun lui Bashar al-Assad, a admis colonelul Warren. ‘Inițial, doar o mică parte din loviturile lor vizau ținte ale SI’, a declarat el. ‘În ultimele săptămâni, majoritatea loviturilor lor au fost îndreptate mai degrabă spre SI’, a adăugat Warren.
Citeşte şi Ministerul rus al Apărării nu recunoaşte că a construit o bază militară la Palmira
Purtătorul de cuvânt al OIR a confirmat că forțele rusești au construit o ‘bază avansată’ la Palmira (centru), orașul pe care forțele siriene l-au recucerit în martie de la gruparea Stat Islamic. ‘Este prea devreme pentru a ști dacă este vorba despre o instalare pe termen îndelungat sau scurt’, a precizat el. Dar aceasta conferă rușilor ‘un cap de pod pentru o prezență mai stabilă în regiune’, a estimat colonelul.
Ministerul Apărării din Rusia negase miercuri, prin vocea purtătorului său de cuvânt, generalul Igor Konașenkov, că Rusia ar construi o bază militară la Palmira, susținând că este vorba de o ‘tabără provizorie de geniști’ care participă la deminarea orașului antic și al suburbiilor acestuia.
Încă din aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia își menține o ‘prezență militară considerabilă’ în Siria.
De la declanșarea revoltei împotriva regimului de la Damasc în martie 2011, războiul a făcut peste 270.000 de morți în Siria și a dus la strămutarea a milioane de persoane, provocând o criză umanitară majoră în regiune și în Europa.
Coaliția internațională împotriva SI condusă de SUA bombardează aproape zilnic pozițiile jihadiștilor în țară.