SCHIMBĂRI MAJORE ÎN SĂNĂTATE ŞI ÎNVĂŢĂMÂNT. Ministrul Muncii: Ordonanţa salarizării bugetarilor nu e o revoluţie

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat că ordonanţa salarizării bugetarilor nu e o revoluție salarială, ci o ordonanță de urgență cu scopuri precise. Spre exemeplu, în sănătate, medicii vor avea cu toții același salariu pentru aceeași funcție și aceeași vechime, iar în educație, criteriile de performanță depind de specificul activității.
Filip Stan
19 mai 2016, 19:01
SCHIMBĂRI MAJORE ÎN SĂNĂTATE ŞI ÎNVĂŢĂMÂNT. Ministrul Muncii: Ordonanţa salarizării bugetarilor nu e o revoluţie

„La muncă egală să fie și o retribuție egală. Cel de-al doilea obiectiv, structural, provine din situația din sănătate, unde e nevoie și unde guvernul vrea să transmită un mesaj că nevoie de reforme. Și din punctul de vedere al salarizării vrem să reșezăm grila. Corecțiile sunt doar niște corecții în sistem. Eliminăm inechitățile în instituție publică, la nivel de unitate. Acum sunt angajați încadrați pe aceeași funcție, cu aceeași vechime, dar cu salarii diferite. Poate fi considerată discriminare. În sănătate, medicii vor avea cu toții același salariu pentru aceeași funcție și aceeași vechime. Corectăm și pe verticală. Între tranșele de vechime ar trebui să existe un plus de 2,5%, acum tranșele nu se respectă. Vor fi salarii mai mari cu 10% pentru debutanți”, a declarat Dragoș Pîslaru la Digi24.

În educație, criteriile de performanță depind de specificul activității.

„Dacă un învățător merge 5-10 km până la școala din sat, efortul de a merge până acolo mi se pare o performanță. Pentru un liceu de elită, a avea olimpici calificați la olimpiadele internaționale e o performanță. Să avem accesibilitate la actul de educație, să avem profesori buni în zonele amărâte, urmărești scăderea abandonului școlar. Aceste premieri, salarii de merit s-au mai dat și au fost cazuri clientelare. Dar dacă nu doar guvernul, ci și sectorul, în cazul acesta sectorul de sănătate, unde oamenii sunt mobilizați, sistemul vibrează… Cred că dacă oamenii aceștia se vor lua în serios, sistemul va respinge în mod natural tot ce înseamnă incompetență, lașitate. Am credința că numai așa ne putem schimba”, a mai spus ministrul.

Președintele Federației Sindicatelor ‘Pro Administrație’ din România (FSPAR), Silvia Moldovan, a declarat joi, pentru Agerpres, că proiectul de ordonanță de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, este discriminatoriu cu funcționarii din administrația locală, comparativ cu cei din administrația centrală.

„Reglementările acestei Ordonanțe duc la adâncirea discrepanțelor salariale, dovedind încă o dată, dacă mai era cazul, caracterul discreționar al creșterilor salariale practicat de guvernele postrevoluționare. Se adeverește că am avut dreptate când am afirmat că nu se dorește o lege a salarizării unitare care ar stopa acest fenomen. Nu există surse pentru rezolvarea sărăciei din administrația locală, dar există surse pentru dublarea salariilor funcționarilor din administrația centrală care erau cu aproximativ 51,5% mai mari față de cele ale funcționarilor din administrația locală, așa cum rezultă și din datele prezentate de Ministerul Muncii (…) Constatăm cu regret că Guvernul nu dorește eliminarea discrepanțelor salariale din sistemul bugetar, ba mai mult, nici din cadrul aceluiași sector de activitate”, a arătat Silvia Moldovan.

Aceasta a spus că având în vedere că numărul funcționarilor din administrația centrală reprezintă 11% din numărul total al persoanelor plătite din fonduri publice, în timp ce cel al funcționarilor din administrația locală reprezintă 17%, „aproape cu același efort bugetar s-ar fi putut dubla salariile din administrația locală, cea mai defavorizată categorie de salariați dintre bugetari”.

Potrivit Silviei Moldovan, creșterea discreționară a salariilor din sectorul bugetar ar crea un haos și mai mare în acest sistem, care „în actuala conjunctură politică ar putea duce la destabilizare și la amenințarea siguranței naționale”.

„Federația Sindicatelor Pro Administrație din România, în numele membrilor săi, funcționari publici și personal contractual din administrația locală, solicită Guvernului să respecte legile și Constituția României și să nu adopte măsuri legislative cu caracter discriminatoriu, precum cele prevăzute de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea OUG 57/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Orice amânare a aplicării Legii salarizării unitare creează discrepanțe atât de mari încât acestea fie nu mai pot fi anihilate, fie perioada de implementare a legii ar crește foarte mult ținând cont de sursele financiare necesare. Din considerentele arătate, solicităm Guvernului României, punerea în aplicare, în regim de urgență, în mod etapizat, a Legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice, în care valoarea de referință să fie nivelul salariului minim garantat în plată’, a subliniat Silvia Moldovan.

CITEŞTE ŞI: Noile salarii ale bugetarilor: Cât va câştiga un medic de la Fălticeni şi unul de la Bucureşti

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație