Maternităţi fără personal, incubatoare, ventilatoare sau mese de reanimare pentru copii

Organizatia Salvati Copiii a realizat, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, un studiu in 163 de maternitati din Romania, potrivit caruia echipamentele medicale vechi sau insuficiente, analizele vitale care nu pot fi efectuate noaptea sau in zilele de sărbătoare si rata mare a nasterilor prin cezariana sunt cele mai importante probleme din aceste unitati medicale.
Roxana Gagiu
19 mai 2016, 20:06
Maternităţi fără personal, incubatoare, ventilatoare sau mese de reanimare pentru copii

Personal insuficient, analize vitale care nu pot fi efectuate noaptea sau în zilele de sărbătoare, rată mare a nașterilor prin cezariană și logistică medicală depășită – acestea sunt doar câteva dintre problemele reclamate de maternitățile din România, în urma unui studiu efectuat de Salvati Copiii, care a vizat 163 de unități din întreaga țara.

În acest context, liniile de gardă de ATI și neonatologie sunt aproape inexistente în maternitățile de nivel I, iar numărul mediu de linii de gardă obstetrică-ginecologie este de 1,5. Dintre cele 163 de maternități care au răspuns sondajului, 95 sunt de nivel I, 45 de nivel II și 23 de nivel III, conform Ordinului Ministrului Sănătăţii Publice nr.1881/2006, privind ierarhizarea unităților spitalicești, a secțiilor și compartimentelor de obstetrică-ginecologie și neonatologie, actualizat în anul 2012.

Un procent covârșitor al maternităților de nivel I – 91% – au mai puțin de cinci medici de obstetrică-ginecologie, în vreme ce 99% au mai puțin de cinci medici neonatologi. În cazul maternităților de nivel I, în peste jumătate dintre acestea nu se pot efectua ecografii în timpul nopții.

Statistica mai arată că 69% dintre maternitățile de nivel I au mai puțin de 10 asistente obstetrică-ginecologie și 92% au mai puțin de 10 asistente neonatologie. În cazul maternităților de nivel II, 9% au mai puțin de cinci medici de obstetrică-ginecologie, 73% au mai puțin de 5 cinci medici neonatologie, 14% au mai puțin de 10 asistente obstetrică-ginecologie și 20% au mai puțin de 10 asistente neonatologie.

La maternitățile de nivel III, 5% dintre unitățile medicale au raportat mai puțin de 5 medici obstetrică-ginecologie și neonatologie și 10% mai puțin de 10 asistente obstetrică-ginecologie și neonatologie. În maternitățile de nivel III, numărul mediu de linii de gardă ATI este de 1,5, respectiv de 1,6 la liniile de gardă neonatologie și 4,3 la cele de obstetrică-ginecologie.

Din datele furnizate de spitale, privind accesul la investigațiile de laborator, paraclinice și servicii de transfuzie sanguină, posibilitatea efectuării investigaţiilor diferă în funcţie de momentul în care intervine necesitatea, scade semnificativ pentru toate tipurile de investigații noaptea sau în zilele nelucrătoare. De exemplu, în cazul maternităților de nivel I, în 51% dintre acestea nu se pot efectua analize de laborator în timpul nopții. Dacă vorbim de maternitățile de nivel III, doar 89% pot efectua analize biochimice noaptea.

În privința existenței echipamentelor medicale necesare pentru desfășurarea în condiții corespunzătoare a actului medical, s-a observat un procent mare al spitalelor care au declarat că nu dețin necesarul respectiv, pe niveluri de maternități. Astfel, 13% dintre maternitățile de nivel I declară că nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu sunt dotate cu ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Dintre datele cu privire la vechimea echipamentelor rezultă că aceasta este foarte ridicată, pe fiecare categorie. Incubatoarele standard cele mai vechi din unitățile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unitățile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994. Ventilatoarele pentru nou-născuți cele mai vechi pentru nivelul I datează din anul 2000, pentru nivelul II sunt din anul 1966, iar pentru nivelul III sunt din anul 1994.

În ceea ce privește solicitările, problemele sau propunerile care pot duce la creșterea calității serviciilor medicale pentru gravidă și nou-născuți, s-au distins câteva categorii mai frecvente: 33% dintre spitale au solicitat: mese de naștere, mese radiante pentru nou-născuți, mese de operație, mese ginecologice și 12,3% au nevoie de mai multe asistente medicale.

Rata de nașteri chirurgicale (cezariene) este foarte ridicată în țara noastră față de nivelul considerat optim, de 10-15%. Dat fiind procentul mare de nașteri chirurgicale, este indicată elaborarea unei analize aprofundate care să stabilească motivele pentru care această decizie se ia cu o frecvență ridicată, dacă aceasta decizie se planifică din timp, atunci când există complicații ale sarcinii sau când a mai avut loc o operație cezariană în antecedente, dacă decizia de practicare a unei operații cezariene devine evidentă la un moment dat de-a lungul travaliului sau dacă operația se stabilește/planifică la dorința familiei (la cerere) și/sau pentru a ușura activitatea secției. Această analiză ar putea sta la baza unor recomandări elaborate de experți ai Ministerului Sănătății în atenția maternităților.

Felul în care spitalele sunt pregătite să aducă pe lume și să își îngrijească nou-născuții, asigurându-le supraviețuirea, este unul dintre indicatorii majori ai sistemului public de servicii medicale, fapt care creează încredere în sistem și, în acest fel, pune fundamentele unei construcții pe termen lung.

„Această stare de lucruri se reflectă în rata ridicată a mortalității infantile, ce menține România departe de ținta OMS de reducere a mortalității infantile, de sub cinci decese la o mie de nașteri. România ocupă în continuare primul loc în Uniunea Europeană în acest top nefericit, cu o rată de 8,8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2014, cauza principală fiind naşterile premature”, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii România.

Pentru a stabili o strategie realistă și soluții concrete, cu aplicare imediată, primul pas îl reprezintă colectarea de informații privind starea rețelei de maternități. De aceea, în vederea elaborării unui plan de intervenție pentru implementarea Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020, capitolul Sănătatea Mamei și Copilului, Ministerul Sănătății, prin Direcția Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică, în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii, a întocmit și aplicat în maternitățile din țară un chestionar, în scopul evaluării dotării cu echipamente și încadrării cu personal a tuturor unităților sanitare ce primesc nou-născuți ce necesită îngrijiri de terapie intensivă.

Chestionarul a fost transmis, prin direcțiile județene de sănătate publică, către toate spitalele care au organizate secții de nou-născuți și obstetrică. Analiza chestionarelor relevă și faptul că media numărului de paturi de terapie intensivă pe niveluri este subunitară la nivelul I (0,4) și de 5 paturi pentru nivelul II. Un număr de 16 paturi de obstetrică sunt, în medie, în cadrul maternităților de nivel I care au dat răspunsuri valide, deși Ordinul Ministrului Sănătăţii şi Familiei 910/18.11.2002 prevede un minim de 25, în timp ce pentru nivelurile II și III, minimul prevăzut este de 43, respectiv 90 de paturi. Numărul mediu de săli de naștere pe nivele este de două săli la nivelul I, trei săli la nivelul II și patru săli la nivelul III.

Din 2010, Salvaţi Copiii România a iniţiat proiectul „Fiecare Copil Contează”, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi în rândul copiilor până la 5 ani. În perioada 2010-2016 au fost derulate acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor copiilor printr-o componentă majoră de informare şi educare, dar și prin suport nutrițional și sanitar pentru 22.000 de beneficiari (copii cu vârste între 0-5 ani, gravide și mame tinere), din 31 de comunități rurale din județele Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea.

În cadrul campaniilor „Bun venit pe lume” și „Un gest pentru o viață”, derulate începând cu luna octombrie 2012, Salvați Copiii și-a asumat susținerea eforturilor medicilor, prin dotarea cu echipamente medicale performante a 58 de maternități din 34 de județe ale țării. Aceste unități medicale au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilație sau alte echipamente performante necesare salvării vieților bebelușilor născuți prematur. Cu ajutorul echipamentele achiziționate în urma campaniei de reducere a mortalității infantile, apreciem că am ajutat la salvarea a peste 18.000 de nou-născuţi.

Prin formularele 230 și 200 poți direcționa 2% din impozitul pe venit

Toți cei care vor să ajute la dotarea maternităţilor și secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante pot completa formularele 230 sau 200, prin care redirecționează 2% din impozitul pe venitul anual. Contribuabilii care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularele precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei Salvați Copiii de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/.

Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2016. Suma nu trebuie menţionată în formular, urmând să fie completată de administraţia financiară.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy