UPDATE. Premierul Dacian Cioloş a declarat vineri, la Ministerul Sănătăţii, referindu-se la dezinfectanţi, că au existat contracte cu „dedicaţie”, iar caietele de sarcini erau „adaptate” la nivelul spitalelor cu anumite specificaţii pe care numai o firmă sau unele firme le puteau îndeplini.
„Sigur au fost, atâta timp cât au fost caiete de sarcini care erau adaptate la nivelul spitalului cu anumite specificaţii pe care numai o firmă sau unele firme le puteau îndeplini, evident că este vorba de contracte cu dedicaţie”.
El a precizat că responsabilitatea sa şi a Guvernului este ca, atunci când există astfel de informaţii, ele să fie date organelor abilitate, care să continue cercetările şi să verifice veridicitatea sau nu a unor astfel de suspiciuni.
„Ceea ce noi putem să facem şi facem este modificarea cadrului legislativ pentru ca astfel de lucruri să nu mai fie posibile. (…) Eu cred că în maxim zece zile — două săptămâni Corpul de control va fi în măsură să îmi prezinte câteva prime elemente de raport ale controalelor care le-au făcut. Controalele vor continua. (…) Oricum vă asigur că toate elementele pe care le găsim nu doar că le vom trimite, atunci când este vorba de suspiciuni de fapte penale, le vom trimite la Parchet sau la DNA — ştiu că există deja anumite informaţii care au fost trimise tocmai pentru a nu pierde timpul—, dar le vom face şi publice imediat ce rapoartele vor fi finalizate”, a spus premierul.
Şeful Guvernului a afirmat că s-ar putea reveni la achiziţii centralizate şi la caiete de sarcini standardizate.
„A fost o vreme când mai multe produse erau achiziţionate de Unitatea de Achiziţii Centralizate de la minister. Am observat că, în ultimii ani, multe din aceste atribuţii au fost suprimate şi au fost returnate spre spitale. O să revenim la achiziţii centralizate sau la astfel de caiete de sarcini standardizate”, a spus Dacian Cioloş.
Prim-ministrul a precizat că vor continua verificările şi pentru alte tipuri de produse.
Potrivit lui Cioloş, săptămâna viitoare vor fi adoptate ordine de ministru şi hotărâri de Guvern care vizează intrarea pe piaţă şi menţinerea pe piaţă a biocidelor.
„I-am mai spus domnului ministru (al Sănătăţii — n.r.) ceea ce eu am reuşit să fac în perioada foarte scurtă de interimat cu cele câteva acte normative de implementare pe care le-am pregătit şi care săptămâna viitoare vor putea fi adoptate — ordine de ministru şi hotărâri de guvern — este un pachet de măsuri care vizează intrarea pe piaţă a biocidelor şi menţinerea pe piaţă a biocidelor pentru un control periodic, pentru a ne asigura că evităm situaţii în care o firmă, odată intrată pe piaţă, ani de zile deja nimeni nu mai controlează şi nu mai ştie nimic despre calitatea produselor. Deci am schimbat aici lucrurile şi vom veni cu exigenţe noi pornind chiar şi de la practici europene”, a susţinut Cioloş.
El a menţionat că un alt pachet de măsuri vizează dezinfecţiile în spitale, cu proceduri şi norme de respectat, dar şi cu măsuri de control al implementării acestor norme.
Prim-ministrul Dacian Cioloş a fost prezent vineri la instalarea noului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
„În două sătămâni imi vor prezenta primele concluzii (ale controalelor în spitale – n.r.), cat nu sunt finalizate controalele nu va pot da elemente, tot ce gasim nu doar ca trimitem la parchet sau DNA, au fost trimise deja unele sa nu pierdem timpul”, a declarat Dacian Cioloş.
Dacian Cioloș a participat, vineri, la prima întâlnire de lucru la Ministerul Sănătății cu noul ministru, Vlad Voiculescu, prim-ministrul precizând că îi va acorda acestuia tot sprijinul pentru a pune bazele unei reforme reale în domeniu.
„Prima întâlnire de lucru la Ministerul Sănătății cu noul ministru, Vlad Voiculescu. L-am propus pentru conducerea ministerului pe Vlad Voiculescu după ce am cântărit îndelung între a alege un om din sistem sau un om din afara sistemului, care să cunoască domeniul, dar care să vină cu credibilitatea unei viziuni echidistante, cu idei de reformă și de evoluție în sistem. Vlad este un economist cu experiență de management în zona financiar-bancară, dar care, timp de câțiva ani, a avut ocazia să cunoască bine sistemul medical din România, pentru că a fost implicat în domeniu, din partea societății civile și a lucrat într-un mod foarte structurat și profesionist în relație directă cu medici din România”, a scris Dacian Cioloș, vineri, pe pagina sa de Facebook.
Premierul a mai spus că, dată fiind situația în momentul de față și așteptările din partea societății, a decis să își asume un risc și să îl propună pe Vlad Voiculescu în funcția de ministru al Sănătății.
„Dată fiind situația în momentul de față, așteptările foarte mari din partea societății, tensiunile care există și în sistemul medical, pentru că pentru foarte mulți medici onești e foarte greu să accepte și să integreze critici generalizate vizavi de sistem, am decis să-mi asum un risc și să vin cu această propunere. Mandatul său începe astăzi și vreau să subliniez că îi voi acorda în continuare tot sprijinul pentru a pune bazele unei reforme reale în acest domeniu”, mai afirmă Dacian Cioloș.