De atunci, ea a suferit mai multe operaţii pentru reconstrucţia nasului şi a primit educaţia care i-a fost refuzată în ţara natală.
A ajuns în SUA fără să ştie engleză, dar a reuşit să se descurce într-un mediu total diferit faţă de cel cu care era obişnuită.
Totuşi, cei apropiaţi mărturisesc că aceasta este încă marcată profund de evenimentele prin care a trecut şi trece de la o stare la alta, de la agitaţie şi accese de furie la afecţiune nemăsurată pentru cei din jur.
Psihologul Shiphra Bakhchi, care a ajutat-o pe Aesha să treacă pentru stresul post-traumatic, crede că desfigurarea la care a fost supusă i-a cauzat cicatrice mai mari la nivel mental decât fizic. „Sper ca la un moment dat ea să fie o tânără doamna normală care a trecut printr-o traumă teribilă”, a spus psihologul.
Când Aesha avea 12 ani, tatăl ei i-a promis unui luptător taliban că fetiţa se va mărita cu el, pentru a plăti o datorie. Ea a fost dată familiei acestuia, care a abuzat-o şi a forţat-o să doarmă în grajd, cu animalele.
Când fata încercat să fugă, soţul ei a pedepsit-o tăindu-i nasul şi urechile.
Aesha a povestit momentele îngrozitoare prin care a trecut. „Când mi-au tăiat nasul şi urechile am leşinat. În mijlocul nopţii simţeam ca şi cum aveam apă caldă în nas. Am deschis ochii şi nici măcar nu puteam vedea din cauza sângelui”, a spus ea.
Lăsată să moară în munţi, s-a târât până la casa bunicului ei iar tatăl a reuşit să o ducă la o clinică medicală americană unde doctorii s-au îngrijit de ea timp de zece săptămâni.
Apoi, a fost transportată la un adăpost secret din Kabul, iar în august 2010 a zburat în SUA la iniţiativa Fundaţiei Grossman Burn. A fost preluată de o organizaţie de caritate din New York numită „Femei pentru Femeile Afgane”, care au întreţinut-o şi au plătit pentru educaţia ei.
Dar Aesha a devenit curând nemulţumită iar comportamentul ei a trezit semne de îngrijorare. Într-un acces de furie, s-a aruncat la podea şi s-a dat cu capul de parchet, trăgându-se de păr şi muşcându-şi degetele.
Persoana care avea grijă în principal de ea la centru, Esther Hyneman, martoră la furia Aeshei, a spus că nu avea cum să o oprească din a-şi face rău şi a sunat la serviciile de urgenţă pentru ajutor. După acest episod, Aesha a fost internată în spital pentru zece zile.
În decembrie 2011, Aesha a plecat să locuiască cu Mati Arsla şi Jami Rasouli-Arsala, rude ale unei membre din organizaţia care a găzduit-o. Aici, ea se pare că s-a adaptat mai bine.
Aeshei i s-a implantat o proteză pentru nas, dar doctorul Peter Grossman speră să-i ofere femeii „o soluţie permanentă”, ceea ce înseamnă reconstrucţia nasului şi a urechilor folosind oase, ţesut şi cartilaj din alte părţi ale corpului.