„Solicităm Primăriei Sibiu să solicite teste de analiză pentru dezinfectanții folosiți pentru dezinsecțiile împotriva căpușelor. Solicităm Primăriei să verifice firma care a câștigat contractul pentru dezinsecțiile din spațiile verzi cu privire la calitatea dezinsecțiilor plătite din bani publici„, se arată în petiție.
Direcția de Sănătate Publică a județului a avertizat vineri că a crescut numărul sibienilor înțepați de căpușe.
„Conform datelor centralizate din cele 6 unități spitalicești din județul Sibiu, în ultimele săptămâni numărul persoanelor care s-au prezentat la Serviciile de Primiri Urgențe pentru înțepăturile de căpușe a crescut ușor, așa cum ne așteptam pentru această perioadă a anului. Numărul total de prezentări înregistrat de la începutul perioadei de supraveghere (221 cazuri) este comparativ cu cel din 2015 (217 cazuri), respectiv mai mic decât în aceeași perioadă a anului 2014 (265 cazuri)„, se arată într-un comunicat remis vineri Agerpres.
DSP se așteaptă la „o creștere a numărului de cazuri în următoarele 3-4 săptămâni”.
În urmă cu două săptămâni, DSP Sibiu a lansat o alertă alerta epidemiologică pentru boala Lyme, numită și borelioză, care apare în urma înțepăturilor de căpușe. „Alerta a fost lansată din cauza faptului că schimbările climatice din anul 2015 (n. r. — temperaturi și precipitații) au determinat o creștere explozivă a numărului de persoane care s-au prezentat la spital cu înțepături de căpușe„, susține DSP Sibiu.
Astfel, anul trecut 1.713 sibieni au fost înregistrate cu înțepături de căpușe, față de 985 în anul 2014. DSP Sibiu mai precizează că, totodată, a avut loc și o creștere a numărului de cazuri de boală Lyme — 63 în anul 2015, dintre care 47 de stadiul I — ceea ce înseamnă o expunere recentă, față de numai 44 în anul 2014, cu 20 de stadiul I.
„Căpușele sunt artropode parazite ce populează suprafața corpului fiind găsite pe tegumentele mamiferelor, sau în blana lor, sau pe pielea păsărilor, sunt paraziți hematofagi, se hrănesc cu sângele gazdelor pe care le parazitează, fiecare stadiu activ se hrănește o singură dată, după care petrece perioade lungi pe vegetație de obicei în iarba înaltă și de acolo trec direct pe tegumente, populând gazda timp de câteva zile, dacă nu sunt îndepărtate. Cele mai multe cazuri apar primăvara și vara, dar și până târziu, spre toamnă„, potrivit Colegiului Medicilor Veterinari Sibiu.
Citeşte şi Cum să ţii căpuşele departe de curtea ta